Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministri vanjskih poslova Radulović i Eriksen Soreide: Nulta tolerancija na korupciju i važne reforme povećaće norveške investicije u Crnu Goru

Datum objave: 30.04.2021 18:32 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


„Bilateralni odnosi Crne Gore i Kraljevine Norveške su prijateljski i bazirani na principima otvorenosti i partnerstva. Oni osiguravaju prostor za unapređenje političkog dijaloga i ekonomske saradnje, koja se nalazi u vrhu prioriteta crnogorske Vlade”, istakao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović u online razgovoru sa Ine Eriksen Soreide,šeficom norveške diplomatije.

Ministar Radulović pozdravio je interes privrednika dvije zemlje za jačanje komunikacije u toj oblasti, naglasivši važnost učešća Norveške u razvojnim projektima u našoj državi.  Razgovarajući o ekonomskom povezivanju, ministarka Eriksen Soreide istakla je da uspjeh Crne Gore u EU integraciji osigurava značajan kredibilitet u smislu ohrabrenja norveških investitora da povećaju ulaganja. U tom kontekstu, ona je takođe naglasila značaj napora crnogorske Vlade u suzbijanju korupcije, kao i reformi u oblasti vladavine prava i pravosuđa. Na toj liniji, ministar Radulović potvrdio je posvećenost izvršne vlasti Crne Gore ovim pitanjima, istakavši činjenicu da je njen cilj- “nulta tolerancija na korupciju”. On je dodao da “ovi napori idu ruku pod ruku sa našim putem u Evropsku uniju, u kojoj sebe vidi veliki procenat građana naše zemlje”.

Ministarka vanjskih poslova Norveške takođe je istakla značaj identifikovanja budućih aktivnosti, kako bilateralno, tako i kroz regionalne projekte, rekavši da “kada se bliske zemlje zajedničkim snagama otvore, otvaraju se i mogućnosti”. U tom kontekstu, šef crnogorske diplomatije istakao je da je Crna Gora dio Berlinskog procesa, kao i Savjeta za regionalnu saradnju, te da angažovanost zemalja Zapadnog Balkana u tim tijelima predstavlja dobar temelj za dalji napredak.

Govoreći o saradnji u okviru sektora odbrane, on je pozdravio podršku Norveške uz uvjerenje da će u narednom periodu biti dodatno osnažena. On je izrazio zahvalnost na spremnosti te zemlje da pruži punu podršku daljoj reformi crnogorskog sistema odbrane, kao i u različitim projektima usmjerenim ka usavršavanju pripadnika Ministarstva koje pokriva ovaj resor. U tom kontekstu sagovornici su naglasili važnost finalizovanja i potpisivanja Protokola o namjeri između Ministarstva odbrane Crne Gore i Centra za integritet odbrambenog sektora Norveške.

Ministarka Eriksen Soreide pohvalila je saradnju država u multilateralnim okvirima, navodeći kao primjer podršku naše zemlje za uspješnu kandidaturu Norveške za članstvo u Savjetu bezbjednosti UN za period 2021-2022, na izborima u Njujorku, 17. juna 2020.

Ministarstvo vanjskih poslova