Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Radulović – Ćokoj: Prijateljske veze i evropski ciljevi temelj za ekonomsko povezivanje Crne Gore i Moldavije

Radulović – Ćokoj: Prijateljske veze i evropski ciljevi temelj za ekonomsko povezivanje Crne Gore i Moldavije
Datum objave: 29.04.2021 12:42 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


“Prijateljski odnosi između Crne Gore i Moldavije temelje se na evropskim ciljevima i brojnim potencijalima za produbljivanje privredne saradnje”, istakao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović u telefonskom razgovoru sa privremenim premijerom i ministrom vanjskih poslova i evropske integracije Republike Moldavije, Aurelijem Ćokojem.

Ministar Radulović je istakao da je ekonomska diplomatija i privlačenje stranih investicija jedan od prioriteta u radu crnogorske diplomatsko-konzularne mreže i pozvao na bližu komunikaciju i razmjenu iskustava. U tom kontekstu naveo je da postoji potencijal za produbljivanje saradnje u brojnim oblastima, naročito u turizmu, energetici, infrastrukturi i poljoprivredi, istakavši potrebu daljeg unapređenja robne razmjene i podsticanja ulaganja, te efikasnijeg korišćenja investicionih potencijala. On je izrazio podršku Crne Gore Moldaviji na njenom zacrtanom evropskom putu, istakavši činjenicu da evropske vrijednosti, kao i dalja demokratizacija naših društava predstavljaju dodatni podsticaj povezivanja dvije zemlje.

Ministar Ćokoj izrazio je uvjerenje da će komunikacija u narednom periodu biti dodatno intenzivirana i pozdravio posvećenost Crne Gore razvoju saradnje kroz učešće u regionalnim organizacijama. Na toj liniji, dvojica zvaničnika razgovarali su o značaju Savjeta za regionalnu saradnju, ocijenivši da bi u narednom periodu trebalo upriličiti međusobne posjete zvaničnika u cilju razmatranja značajnih pitanja za dalje unapređenje bilateralnih odnosa.Takođe, zajednički je iskazano zadovoljstvo konstruktivnom saradnjom na multilateralnom planu, posebno u dijelu obezbjeđivanja podrške u međunarodnim tijelima.

Govoreći o pandemiji, sagovornici su zaključili da ona predstavlja globalni izazov koji zahtijeva efikasan odgovor, ne samo u zdravstvenom, već i ekonomskom i društvenom aspektu.U tom smislu ministar Radulović istakao je napore Crne Gore u cilju imunizacije stanovništva i nastojanje da u susret predstojećoj ljetnjoj turističkoj sezoni bude prepoznata kao bezbjedna destinacija koja će turistima obezbijediti siguran boravak.

Ministarstvo vanjskih poslova