Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Završen program stručnog usavršavanja mladih crnogorskih diplomata i državnih službenika u okviru inicijative „Dijalog za budućnost”

Završen program stručnog usavršavanja mladih crnogorskih diplomata i državnih službenika u okviru inicijative „Dijalog za budućnost”
Datum objave: 23.04.2021 11:07 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Program stručnog usavršavanja mladih crnogorskih diplomata i državnih službenika i službenica pod nazivom ,,Društvena kohezija: saradnja, povjerenje i razvoj” koji je organizovan u saradnji Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u okviru regionalne inicijative „Dijalog za budućnost“, završen je juče dodjelom sertifikata grupi od 28 polaznika. Na završnoj ceremoniji koja je organizovana u online formatu polaznicima se obratio ambasador u Ministarstvu vanjskih poslova Mirsad Bibović i stalna predstavnica UNDP-a Danijela Gašparikova.   

 

Tom prilikom ambasador Bibović je istakao da su državni službenici nosioci daljeg razvoja crnogorskog društva, podsjetivši da kredibilitet institucija uključuje integritet, profesionalizam i transparentnu komunikaciju, te ukazavši na značaj njegovanja kulture kompetentnosti. Stalna predstavnica UNDP-a Gašparikova istakla je značaj tema koje su bile u fokusu programa kao što su povjerenje među ljudima kao i u institucije, značaj uloge žena u društvu i poštovanje različitosti, te izrazila zadovoljstvo zbog posvećnosti mladih diplomata i državnih službenika i službenica daljem razvoju crnogorskog društva.

Program jačanja kapaciteta mladih diplomata i državnih službenika iz Crne Gore stavio je poseban akcenat na pitanja društvene kohezije i interkulturalne komunikacije u globalnom svijetu, te su polaznici tokom serije vebinara imali priliku da se bliže upoznaju sa konceptom funkcionisanja društvene kohezije kroz prizmu izgradnje povjerenja među ljudima, kao i povjerenja u institucije i donosioce odluka. Tokom sesija koje su realizovane u periodu od februara do aprila 2021. godine, posebna pažnja posvećena je i ulozi žena u društvu i diplomatiji, te pitanjima od značaja za jačanje povjerenja između različitih društvenih aktera i njihove spremnosti da sarađuju u cilju razvoja. 

 

Ovo je drugi u nizu programa za mlade dipomate i državne službenike koji je realizovan je u okviru regionalne inicijative „Dijalog za budućnost”. Programi su okupili više od 50 polaznika i istaknute govornike iz zemlje i inostranstva, te kroz seriju od 10 interaktivnih radionica i vebinara i razvijanje novih sistema komunikacije i povezivanja doprinijeli daljem jačanju kapaciteta državne uprave. Regionalnu inicijativu ,,Dijalog za budućnost” zajednički sprovode UN timovi i nadležne institucije u Crnoj Gori, Republici Srbiji i Bosni i Herecegovni sa ciljem jačanja društvene kohezije, povjerenja i poštovanja različitosti, a finansirana je od strane UN fonda za izrgradnju mira.


Ministarstvo vanjskih poslova