Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministri Radulović i Vidal: Crna Gora i Francuska unaprijediće saradnju u oblastima visokog obrazovanja, nauke i inovacija

Ministri Radulović i Vidal: Crna Gora i Francuska unaprijediće saradnju u oblastima visokog obrazovanja, nauke i inovacija
Datum objave: 20.04.2021 16:30 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


„Saradnja na polju visokog obrazovanja, nauke i inovacija ključan je podsticaj za unapređenje bilateralnih odnosa“, ocijenjeno je danas u Parizu na sastanku ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa ministarkom visokog obrazovanja, istraživanja i inovacija Republike Francuske Frederik Vidal.

Šef crnogorske diplomatije zahvalio je sagovornici na ličnom angažmanu u cilju uspostavljanja komunikacije sa crnogorskom akademskom zajednicom, što predstavlja dobru osnovu za intenziviranje daljih aktivnosti na promociji bilateralne saradnje u obrazovanju. „Posebno cijenimo svaku inicijativu i projekat koji promovišu koncept „naučne diplomatije“ između Crne Gore i Francuske, kao zemalja koje su prijatelji i saveznici“, istakao je ministar Radulović.

Dvoje ministara naglasili su neophodnost da se u zajedničkim aktivnostima identifikuje nekoliko ključnih tema, koje bi bile realizovane u direktnom kontaktu crnogorskog i francuskog ministarstva iz resora obrazovanja. U tom kontekstu najavljen je i online razgovor ministarke Vidal i njene crnogorske koleginice, ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta, Vesne Bratić.

Naglasivši značaj nauke i inovacija u kontekstu kreiranja optimalnih uslova za cjelokupan društveni progres, ministar Radulović je ukazao na mogućnosti saradnje u okviru EU i Jugoistočne Evrope. Govoreći o toj temi, izdvojio je SEEIIST projekat, čije bi aktivnosti, uz podršku Francuske, mogle rezultirati i uspostavljanjem centra u Podgorici.

„Crna Gora je posvećena integraciji u EU i evropskom sistemu vrijednosti, te u tom duhu pratimo trendove Unije u domenu modernizacije obrazovanja, a u okviru ERASMUS+ programa ostvarujemo saradnju sa četiri francuska univerziteta“, kazao je šef crnogorske diplomatije.

Ministarka Vidal pozdravila je progres Crne Gore na putu evropske integracije, naglasivši da su u tom procesu posebno značajni programi edukacije i visokog obrazovanja. Ona je takođe ukazala na značaj zajedničkih aktivnosti u pogledu komunikacije i saradnje akademskih zajednica dvije zemlje.

Sagovornici su se saglasili o potrebi snažnije promocije francuskog jezika u Crnoj Gori, kao jednog od zvaničnih jezika EU. „Pozdravljamo inicijativu Ambasade Francuske u Podgorici da se realizuje ideja bilingvalnog odjeljenja u nekoj od crnogorskih škola, u kojima se predaje francuski jezik“, naglasio je šef crnogorske diplomatije.

Tokom radne posjete Parizu, ministar Radulović takođe se sastao sa predstavnicima Francuskog instituta za međunarodne odnose. Tom prilikom, on je upoznao sagovornike sa vanjskopolitičkim prioritetima Vlade, shodno kojima kredibilno savezništvo u NATO i posebno očekivano članstvo u EU ostaju na vrhu agende.

„Crna Gora je snažno posvećena svim aktivnostima na putu evropske integracije, pri čemu posebnu pažnu poklanjamo unutrašnjim reformskim procesima. Sigurni smo da će evropski partneri prepoznati zalaganja Crne Gore, te nastaviti da podržavaju naše aspiracije za članstvo“ kazao je ministar Radulović.

Ministarstvo vanjskih poslova