Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Radulović i Zakarijas: Politika proširenja zajednički cilj

Radulović i Zakarijas: Politika proširenja zajednički cilj
Datum objave: 07.04.2021 20:02 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


 Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović razgovarao je danas u online formatu sa državnom sekretarkom za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Portugal, Anom Paulom Zakarijas.

 

Upućujući čestitke zbog predsjedavanja Portugala Savjetom EU, ministar Radulović istakao da je punopravno članstvo u Uniji jasno opredeljenje i strateški prioritet Crne Gore. U tom kontekstu, naveo je da naša država visoko vrednuje nedvosmislenu podršku EU evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

 

„Nadamo se da će za vrijeme portugalskog predsjedavanja biti održan kontinuitet politike proširenja”, rekao je ministar Radulović. On je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je Crna Gora okončala proces otvaranja poglavlja, i naglasio da će u predstojećem periodu fokus biti na rješavanju izazova u poglavljima 23 i 24.

 

„Kontinuirano radimo na ispunjenju 83 privremena mjerila u poglavljima 23 i 24, kao i postizanju unutrašnje spremnosti za privremeno zatvaranje jednog seta poglavlja u najskorijoj budućnosti". U tom smislu, Vlada će imati nultu toleranciju na korupciju, jer je njen glavni princip "građani prije svega", naglasio je Radulović.

 

Državna sekretarka za evropske poslove Zakarijas istakla je da poglavlja 23 i 24 jesu srž procesa, te da bi politički dijalog o vladavini prava trebalo da bude tema planirane međuvladine konferencije u junu. „U debati unutar EU definisaćemo načine da pomognemo zemljama kandidatima u naporima da riješe izazove u oblastima kao što su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala" naglasila je Zakarijas.

 

Na sastanku je razgovarano i o učešću Crne Gore i ostalih zemalja kandidata na Konferenciji o budućnosti Evrope, a ministar Radulović je podsjetio da, stavljajući u prvi plan kvalitet reformi koje sprovodi, Crna Gora od početka pregovara po najstrožijim kriterijumima. Tokom susreta je takođe istaknuto da naša zemlja dosljedno prati vanjsku i bezbjednosnu politiku EU, dok je kao država koja je najdalje odmakla u procesu pregovora, uvijek spremna da susjedima pruži pomoć u ostvarivanju ciljeva iz evropske agende.

 

Ministarstvo vanjskih poslova