Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministar Radulović i predstavnici Američko-jevrejskog komiteta: Vrijednosti multikulturalizma i međuvjerske tolerancije temelj prijateljstva Crne Gore, Izraela i SAD

Ministar Radulović i predstavnici Američko-jevrejskog komiteta: Vrijednosti multikulturalizma i međuvjerske tolerancije temelj prijateljstva Crne Gore, Izraela i SAD
Datum objave: 02.04.2021 19:30 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


„Crnogorska Vlada posvećena je izgradnji jakih veza sa Sjedinjenim Američkim državama i Izraelom, kao i kredibilnom savezništvu u NATO i budućem članstvu u Evropskoj uniji“, poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović tokom online sastanka sa predstavnicima Američko-jevrejskog komiteta.

On je istakao ulogu koju Američko-jevrejski komitet tradicionalno ima u unapređenju položaja jevrejskog naroda, kao i odbrani demokratskih principa pluralizma, religijske tolerancije i dijaloga u SAD i svijetu, svih onih vrijednosti koje Crna Gora kao multikuluralno društvo baštini i čemu teži. „Govoreći sa pozicije ministra vanjskih poslova zemlje koja njeguje sve vjeroispovijesti i multikulturalizam, duboko poštujem vašu ulogu u zaštiti ljudskih prava“, zaključio je Radulović.

Ministar Radulović je izrazio uvjerenje da će, kako nova američka administracija, tako i EU pojačati svoje prisustvo na Zapadnom Balkanu i na taj način doprinijeti evro-atlantskoj budućnosti regiona. „To je ujedno i poruka da Zapadni Balkan ostaje u fokusu vanjske politike naših saveznika i partnera“, kazao je on, dodavši da Crna Gora preduzima sve napore u cilju ubrzanja pregovora sa EU, posebno u procesu reformi koje se tiču poglavlja 23 i 24.

„Jedan od naših prioriteta je ekonomska diplomatija, odnosno uspostavljanje mehanizama za privlačenje kredibilnih investicija“, zaključio je ministar Radulović informišući sagovornike o namjeri Vlade Crne Gore da otvori Ambasadu u Izraelu.

Direktorica Američko-jevrejskog komiteta u Jerusalimu Avital Leibovih, ukazala je na vodeći položaj Crne Gore u EU integracijama, kao i njenu privrženost članstvu u NATO Alijansi. „Vjerujemo da Crna Gora i Izrael imaju puno potencijala za unapređenje saradnje, naročito u turizmu, ekonomiji i drugim oblastima od zajedničkog interesa“.

Na sastanku je takođe potvrđen značaj koji region Zapadnog Balkana ima u globalnom sistemu bezbjednosti, kao i činjenica da u Crnoj Gori postoji mala, ali aktivna jevrejska zajednica. „Crna Gora je jedna od rijetkih zemalja u Evropi gdje se tokom II Svjetskog rata Holokaust nije dogodio“, rekao je ministar Radulović, podsjetivši da naša zemlja nema zabilježen nijedan slučaj javnog iskazivanja antisemitizma.


Ministarstvo vanjskih poslova