Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministar Radulović i Bušardi: Crna Gora i UNHCR posvećeni nastavku intenzivne i sadržajne saradnje

Ministar Radulović i Bušardi: Crna Gora i UNHCR posvećeni nastavku intenzivne i sadržajne saradnje
Datum objave: 31.03.2021 15:28 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović razgovarao je danas sa novoimenovanim predstavnikom Kancelarije Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) u Crnoj Gori Žan-Ivom Bušardijem.

 

Ministar Radulović je čestitao Bušardiju stupanje na dužnost, izrazivši uvjerenje da će tokom njegovog mandata biti nastavljeni sadržajni i intenzivni kontakti Crne Gore i UNHCR.

U kontekstu pandemije COVID-19, pohvalio je blisku saradnju sa UNHCR, pri čemu je istakao da je Crna Gora snažno posvećena principima međunarodne zaštite migranata, izbjeglica, apatrida i raseljenih lica, kao ranjivih kategorija društva.

Crna Gora kontinuirano radi na implementaciji zakonskih rješenja i politika kako bi se omogućila sveobuhvatna podrška strancima koji su ostvarili pravo na međunarodnu i privremenu zaštitu, kao i tražiocima azila – kazao je ministar Radulović.

 Dodao je da Crna Gora kontinuirano uplaćuje dobrovoljnu kontribuciju za UNHCR, ističući da je finansiranje humanitarnih aktivnosti izuzetno važno za uspješno sprovođenje projekata za najugroženije.

 

Predstavnik UNHCR Bušardi je izrazio očekivanje da će sadržajna i dobra saradnja sa Vladom Crne Gore biti nastavljena, kroz jačanje tri ključna stuba koja se odnose na podršku apatridima, izbjeglicama i raseljenim licima.

Takođe, naglasio je važnost primjene zakonskih rješenja koja se odnose na ovu oblast, dodajući da naša država može računati na pomoć UNHCR, posebno u kontekstu pristupanja Crne Gore EU.

Bušardi je kazao da će UNHCR nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori u realizaciji ciljeva Globalnog kompakta koji obuhvata režim zaštite migranata i azilanata, povećanje prihvatnih kapaciteta, kao i razvijanje povoljnog društveno-ekonomskog okruženja.

 

Sagovornici su dogovorili nastavak komunikacije i razmjene iskustava o svim važnim pitanjima, kao i stvaranje šire koordinacije sa drugim resorima Vlade u pravcu ostvarivanja zajedničkih ciljeva.

 

 

Ministarstvo vanjskih poslova