Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП


МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ
МВП

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Министар Радуловић на виртуелној сједници Савјета УН: Црна Гора посвећена унапређењу људских права

Датум објаве: 22.02.2021 18:40 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Министар вањских послова Ђорђе Радуловић учествовао је данас на 46. сједници Савјета Уједињених нација за људска права, одржаној у виртуалном формату. Он је првобитно честитао Назат Шамем Кан на избору за предсједницу Савјета за људска права,  током 15. циклуса, пожеливши јој успјешан мандат.

Министар Радуловић је, током излагања, истакао да се земље свијета суочавају са незампаћеном кризом која утиче на све сегменте наших живота, те да је економске и социјалне консеквенце пандемије још увијек немогуће сагледати у потпуности. Оно што посебно забрињава, како је истакао, је чињеница да је садашња криза показала осјетљивост људских права, посебно рањивих друштвених група, као и потребу да се она што прије додатно заштите. “Наш успјех у суочавању са овим изазовима зависи искључиво од наше воље да заједно дјелујемо”, апострофирао је шеф црногорске дипломатије. Сходно томе, принципи који штите људска права, демократију И владавину права морају бити у сржи свих активности, планова и политика за ефикасно управљање кризом и заједнички опоравак од ње. Стога, како је навео, Црна Гора поздравља развој политика које обезбјеђују универзалан и једнак приступ социјалној заштити, посебно у погледу тренутне потребе за вакцинама против корона вируса, те да је од суштинског значаја да она буде доступна свима, под једнаким условима.

 

У овим јединственим околностима, улога Савјета за људска права је посебно значајна у погледу очувања механизма који ће адресирати све велике кризе у контексту заштите људских права, истакао је министар Радуловић. „Црна Гора жели да ојача свој допринос раду овог тијела, због чега смо и истакли кандидатуру за учешће у Савјету за период 2022-2024”, нагласио је министар Радуловић.

 

Шеф црногорске дипломатије је истакао да Црна Гора континуирано спроводи све активности у циљу унапређења институционалног и легислативног оквира у области људских права те да отворено сарађује са Канцеларијом Високог представника Уједињених нација за људска права. Он је поручио да су приоритети Црне Горе у Савјету интегрални дио наше европске агенде, фокусиране на владавину права, људска права и основне слободе, као и да су реформе које спроводимо у контексту приступања ЕУ комплементарне са циљевима Агенде 2030. Министар Радуловић је додао да остајемо посвећени реформама у погледу родне равноправности и елиминисању свих облика насиља над женама, смањењу социјалних разлика и дискриминације, промоцији и заштити права ЛГБТИ група, миграната, Рома и осталих мањина, као и особа са инвалидитетом. „Свјесни смо наших достигнућа али и изазова и ризика у погледу обезбјеђивања заштите људских права, стога је потребно додатно радити на постизању даљих резултата“ закључио је министар Радуловић.


Министарство вањских послова