Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Visoki predstavnik EU Borelj i evropski komesar Varhelji uputili pismo ministru Raduloviću: EU posvećena nastavku intenzivne podrške Zapadnom Balkanu u odgovoru na COVID-19

Datum objave: 21.02.2021 17:00 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i bezbjednost i potpredsjednik Evropske komisije Žozep Borelj i evropski komesar za proširenje i dobrosusjedsku politiku Oliver Varhelji uputili su, takođe i u ime predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, pismo ministru vanjskih poslova Đorđu Raduloviću, u kojem su naglasili odlučnost EU da, u borbi protiv pandemije, posebnu pažnju posveti Zapadnom Balkanu.

Pismo je uslijedilo kao odgovor na obraćanje šefa crnogorske diplomatije najvišim zvaničnicima EU, kada je istakao značaj zajedničkog rada u suočavanju sa pandemijom.

U pismu se navodi da Evropska unija ima posebnu odgovornost da pomogne partnerima sa Zapadnog Balkana, te da bi uspostavljanje mehanizma EU osiguralo zajednički pristup jednom dijelu od 2,3 milijarde doza vakcina koje je EU obezbijedila, u okviru Tima Evropa, što bi prvenstveno moglo koristiti zdravstvenim radnicima.

Zvaničnici EU su naglasili da su u ovoj nezapamćenoj krizi, saradnja i solidarnost važniji nego ikada, podsjećajući da je EU već obezbijedila značajnu podršku kako bi pomogla regionu da se izbori s pandemijom. Kada je riječ o Crnoj Gori, EU je već obezbijedila 3 miliona eura vrijednu medicinsku opremu, 9,5 miliona eura za investicije u zdravstvo, 40,5 miliona eura za zadovoljavanje kratkoročnih i srednjoročnih socio-ekonomskih potreba i 60 miliona eura kredita iz programa makroekonomske finansijske pomoći. Osim toga, Ekonomski i investicioni plan koji je pokrenut za Zapadni Balkan podrazumijeva značajan investicioni paket u vrijednosti do 9 milijardi eura, koji ima za cilj da pokrene investicije vrijedne do 20 milijardi eura za podršku modernoj i zelenoj ekonomiji i društvenom oporavku po mjeri građana.

Budite uvjereni da je Evropska komisija posvećena nastavku pružanja snažne podrške u suočavanju s ovom krizom. Brza vakcinacija na Zapadnom Balkanu biće presudna u okončanju pandemije i pokretanju socio-ekonomskog oporavka – navodi se u pismu visokog predstavnika Borelja i komesara Varheljija.

Ministarstvo vanjskih poslova