Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП


МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ
МВП

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Високи представник ЕУ Борељ и европски комесар Вархељи упутили писмо министру Радуловићу: ЕУ посвећена наставку интензивне подршке Западном Балкану у одговору на ЦОВИД-19

Датум објаве: 21.02.2021 17:00 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Високи представник ЕУ за вањску политику и безбједност и потпредсједник Европске комисије Жозеп Борељ и европски комесар за проширење и добросусједску политику Оливер Вархељи упутили су, такође и у име предсједнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен, писмо министру вањских послова Ђорђу Радуловићу, у којем су нагласили одлучност ЕУ да, у борби против пандемије, посебну пажњу посвети Западном Балкану.

Писмо је услиједило као одговор на обраћање шефа црногорске дипломатије највишим званичницима ЕУ, када је истакао значај заједничког рада у суочавању са пандемијом.

У писму се наводи да Европска унија има посебну одговорност да помогне партнерима са Западног Балкана, те да би успостављање механизма ЕУ осигурало заједнички приступ једном дијелу од 2,3 милијарде доза вакцина које је ЕУ обезбиједила, у оквиру Тима Европа, што би првенствено могло користити здравственим радницима.

Званичници ЕУ су нагласили да су у овој незапамћеној кризи, сарадња и солидарност важнији него икада, подсјећајући да је ЕУ већ обезбиједила значајну подршку како би помогла региону да се избори с пандемијом. Када је ријеч о Црној Гори, ЕУ је већ обезбиједила 3 милиона еура вриједну медицинску опрему, 9,5 милиона еура за инвестиције у здравство, 40,5 милиона еура за задовољавање краткорочних и средњорочних социо-економских потреба и 60 милиона еура кредита из програма макроекономске финансијске помоћи. Осим тога, Економски и инвестициони план који је покренут за Западни Балкан подразумијева значајан инвестициони пакет у вриједности до 9 милијарди еура, који има за циљ да покрене инвестиције вриједне до 20 милијарди еура за подршку модерној и зеленој економији и друштвеном опоравку по мјери грађана.

Будите увјерени да је Европска комисија посвећена наставку пружања снажне подршке у суочавању с овом кризом. Брза вакцинација на Западном Балкану биће пресудна у окончању пандемије и покретању социо-економског опоравка – наводи се у писму високог представника Бореља и комесара Вархељија.

Министарство вањских послова