Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП


МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ
МВП

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Саопштење Министарства вањских послова

Датум објаве: 19.02.2021 14:31 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Поводом навода г-дина Дарка Пајовића да се „сва службена акта, кључеви,печат и банковне картице (...) налазе у просторијама Амбасаде“ и медијских објава у вези са тим, Министарство вањских послова информише јавност да је, након темељних провјера у просторијама овог дипломатско-конзуларног представништва од стране запослених службеника Амбасаде, потврђено да се печат не налази у просторијама Амбасаде.

Оваква ситуација у великој мјери усложњава процедуре које се односе на редовне дипломатске активности, свакодневне конзуларне услуге црногорским држављанима,издавање виза кинеским држављанима, као и комуникацију са институцијама земље пријема и дипломатским кором, за шта је неопходан печат Амбасаде.

Такође, Министарство вањских послова посједује преписку између бившег амбасадора Пајовића и привременог отправника послова у којој, између осталог, опозвани амбасадор захтијева да му се сва службена акта Амбасаде доставе на печатирање, у тренутку када се он не налази у Амбасади. Осим што представља потврду да је службени печат још увијек у посједу г-дина Пајовића, из преписке је јасно да г-дин Пајовић тражи да се службена документација Амбасаде износи и печатира ван просторија дипломатско-конзуларног представништва, што је неприхватљив начин функционисања у дипломатској пракси, односно у службеничком систему.

Министарство вањских послова ће о наведеном информисати надлежне органе Црне Горе како би се утврдило да ли су у радњама опозваног амбасадора садржани елементи прекршајне или кривичне одговорности, те поступити у складу са налазима надлежних органа.

Министарство вањских послова