Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Saopštenje Ministarstva vanjskih poslova

Datum objave: 19.02.2021 14:31 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Povodom navoda g-dina Darka Pajovića da se „sva službena akta, ključevi,pečat i bankovne kartice (...) nalaze u prostorijama Ambasade“ i medijskih objava u vezi sa tim, Ministarstvo vanjskih poslova informiše javnost da je, nakon temeljnih provjera u prostorijama ovog diplomatsko-konzularnog predstavništva od strane zaposlenih službenika Ambasade, potvrđeno da se pečat ne nalazi u prostorijama Ambasade.

Ovakva situacija u velikoj mjeri usložnjava procedure koje se odnose na redovne diplomatske aktivnosti, svakodnevne konzularne usluge crnogorskim državljanima,izdavanje viza kineskim državljanima, kao i komunikaciju sa institucijama zemlje prijema i diplomatskim korom, za šta je neophodan pečat Ambasade.

Takođe, Ministarstvo vanjskih poslova posjeduje prepisku između bivšeg ambasadora Pajovića i privremenog otpravnika poslova u kojoj, između ostalog, opozvani ambasador zahtijeva da mu se sva službena akta Ambasade dostave na pečatiranje, u trenutku kada se on ne nalazi u Ambasadi. Osim što predstavlja potvrdu da je službeni pečat još uvijek u posjedu g-dina Pajovića, iz prepiske je jasno da g-din Pajović traži da se službena dokumentacija Ambasade iznosi i pečatira van prostorija diplomatsko-konzularnog predstavništva, što je neprihvatljiv način funkcionisanja u diplomatskoj praksi, odnosno u službeničkom sistemu.

Ministarstvo vanjskih poslova će o navedenom informisati nadležne organe Crne Gore kako bi se utvrdilo da li su u radnjama opozvanog ambasadora sadržani elementi prekršajne ili krivične odgovornosti, te postupiti u skladu sa nalazima nadležnih organa.

Ministarstvo vanjskih poslova