Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП


МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ
МВП

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Реаговање Министарства вањских послова

Датум објаве: 19.02.2021 14:03 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Поводом озбиљних оптужби појединих портала о наводној опструкцији Амбасаде Црне Горе у Москви у вези са набавком вакцина, Министарство вањских послова у цјелости одбацује ове неутемељене наводе.

Информишемо јавност да је амбасадор Црне Горе у Руској Федерацији, прије доласка на амбасадорске консултације, успоставио контакт за даљу комуникацију у циљу што брже набавке руске вакцине. Након тога, по његовом доласку у Подгорицу, привремена отправница послова је правовремено комуницирала са руском страном, при чему је хитно прослиједила писма предсједника Владе Здравка Кривокапића, о чему постоји службена кореспонденција као доказ, као и потврда руског Министарства иностраних послова о њиховом пријему.

У циљу превазилажења здравствене кризе и што брже набавке вакцине, министар вањских послова, и цјелокупно руководство Министарства, интензивно је укључено у процес преговора, кроз свакодневне сусрете и разговоре са партнерима и савезницима, о чему је јавност правовремено информисана.

Уколико потписници јучерашњих наслова на појединим црногорским порталима имају конкретне чињенице и доказе да је неко својим (не)чињењем у Амбасади Црне Горе у Москви допринио угрожавању здравља грађана, позивамо и молимо да о томе обавијесте МВП и надлежне органе, како би се предузеле све истражне радње у том правцу. У супротном, бићемо у обавези да констатујемо да овакви наводи нису засновани на чињеницама, већ да дискредитују напоре Министарства вањских послова да у што скоријем року обезбиједи вакцине за своје грађане.

Упркос појединим контраверзним кадровским рјешењима претходних Влада, велика већина запослених у Министарству вањских послова и дипломатско-конзуларној мрежи су дипломате и професионалци који, без обзира на различите политичке свјетоназоре и увјерења, часно обављају свој посао, и у интересу Црне Горе, за добробит грађана и због грађана.

Министарство вањских послова, као што је више пута саопштено, интензивно ради на професионализацији дипломатске мреже. Разумљиво је да након промјена 30. августа, један дио јавности очекује промјене у свим сегментима система, али треба имати у виду да се наша држава суочава са бројним изазовима, од којих вањска политика и дипломатија која је спроводи свакако нису највећи.

Министарство вањских послова