Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Reagovanje Ministarstva vanjskih poslova

Datum objave: 19.02.2021 14:03 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Povodom ozbiljnih optužbi pojedinih portala o navodnoj opstrukciji Ambasade Crne Gore u Moskvi u vezi sa nabavkom vakcina, Ministarstvo vanjskih poslova u cjelosti odbacuje ove neutemeljene navode.

Informišemo javnost da je ambasador Crne Gore u Ruskoj Federaciji, prije dolaska na ambasadorske konsultacije, uspostavio kontakt za dalju komunikaciju u cilju što brže nabavke ruske vakcine. Nakon toga, po njegovom dolasku u Podgoricu, privremena otpravnica poslova je pravovremeno komunicirala sa ruskom stranom, pri čemu je hitno proslijedila pisma predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića, o čemu postoji službena korespondencija kao dokaz, kao i potvrda ruskog Ministarstva inostranih poslova o njihovom prijemu.

U cilju prevazilaženja zdravstvene krize i što brže nabavke vakcine, ministar vanjskih poslova, i cjelokupno rukovodstvo Ministarstva, intenzivno je uključeno u proces pregovora, kroz svakodnevne susrete i razgovore sa partnerima i saveznicima, o čemu je javnost pravovremeno informisana.

Ukoliko potpisnici jučerašnjih naslova na pojedinim crnogorskim portalima imaju konkretne činjenice i dokaze da je neko svojim (ne)činjenjem u Ambasadi Crne Gore u Moskvi doprinio ugrožavanju zdravlja građana, pozivamo i molimo da o tome obavijeste MVP i nadležne organe, kako bi se preduzele sve istražne radnje u tom pravcu. U suprotnom, bićemo u obavezi da konstatujemo da ovakvi navodi nisu zasnovani na činjenicama, već da diskredituju napore Ministarstva vanjskih poslova da u što skorijem roku obezbijedi vakcine za svoje građane.

Uprkos pojedinim kontraverznim kadrovskim rješenjima prethodnih Vlada, velika većina zaposlenih u Ministarstvu vanjskih poslova i diplomatsko-konzularnoj mreži su diplomate i profesionalci koji, bez obzira na različite političke svjetonazore i uvjerenja, časno obavljaju svoj posao, i u interesu Crne Gore, za dobrobit građana i zbog građana.

Ministarstvo vanjskih poslova, kao što je više puta saopšteno, intenzivno radi na profesionalizaciji diplomatske mreže. Razumljivo je da nakon promjena 30. avgusta, jedan dio javnosti očekuje promjene u svim segmentima sistema, ali treba imati u vidu da se naša država suočava sa brojnim izazovima, od kojih vanjska politika i diplomatija koja je sprovodi svakako nisu najveći.

Ministarstvo vanjskih poslova