Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП


МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ
МВП

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Министри Радуловић и Шаленберг: Аустрија ће остати промотер европске интеграције Западног Балкана

Датум објаве: 17.02.2021 17:00 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Министар вањских послова Ђорђе Радуловић разговарао је данас телефоном са савезним министром за европске и вањске послове Републике Аустрије Александром Шаленбергом.
 
Министар Радуловић је захвалио саговорнику на изузетној подршци коју Аустрија у континуитету пружа нашој држави. Како је истакао, у турбулентним временима у којима живимо, између осталог, посебно цијенимо спремност Владе Аустрије за преузимање црногорских ковид пацијената са интензивне његе на лијечење у аустријским болницама. „То је истински доказ пријатељства и солидарности, односно да се у тешким ситуацијама потврђују прави пријатељи и савезници“, поручио је министар Радуловић.
 
Шеф црногорске дипломатије је указао на значај подршке Аустрије по питању европског проширења, истакавши да она умногоме доприноси интензивирању процеса преговора Црне Горе са ЕУ. Он је такође исказао захвалност на аустријској директној техничкој и експертској помоћи, која је препозната као снажан импулс у имплементацији европских правних прописа у областима од највећег значаја за друштвено-економски развој. Министар Радуловић је подсјетио да двије државе његују традиционално пријатељске односе, те да би у периоду који слиједи требало интензивирати дијалог на високом и радном нивоу, као и наставити реализацију раније започетих иницијатива и пројеката.
 
Министар Шаленберг је поздравио досадашње напоре Црне Горе на путу ка ЕУ. Како је истакао, Аустрија је у потпуности посвећена даљој интеграцији Западног Балкана у ЕУ, те ће сходно томе, наставити да пружа неупитну подршку земљама кандидатима и промовише политику проширења европске породице. С тим у вези, најавио је за трећи квартал текуће године, организацију конференције у Бечу, која ће се бавити питањима европске интеграције Западног Балкана, и улоге Аустрије у том контексту.
 
Шеф аустријске дипломатије се сагласио са министром да билатералне односе треба додатно снажити кроз динамизацију контаката на институционалном нивоу и реализацијом пројеката од значаја за даљи развој сарадње.
 
Саговорници су договорили организацију званичних посјета када епидемиолошки услови буду дозволили, те наставак комуникације по свим питањима од заједничког интереса.

Министарство вањских послова