Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministri Radulović i Šalenberg: Austrija će ostati promoter evropske integracije Zapadnog Balkana

Datum objave: 17.02.2021 17:00 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović razgovarao je danas telefonom sa saveznim ministrom za evropske i vanjske poslove Republike Austrije Aleksandrom Šalenbergom.
 
Ministar Radulović je zahvalio sagovorniku na izuzetnoj podršci koju Austrija u kontinuitetu pruža našoj državi. Kako je istakao, u turbulentnim vremenima u kojima živimo, između ostalog, posebno cijenimo spremnost Vlade Austrije za preuzimanje crnogorskih kovid pacijenata sa intenzivne njege na liječenje u austrijskim bolnicama. „To je istinski dokaz prijateljstva i solidarnosti, odnosno da se u teškim situacijama potvrđuju pravi prijatelji i saveznici“, poručio je ministar Radulović.
 
Šef crnogorske diplomatije je ukazao na značaj podrške Austrije po pitanju evropskog proširenja, istakavši da ona umnogome doprinosi intenziviranju procesa pregovora Crne Gore sa EU. On je takođe iskazao zahvalnost na austrijskoj direktnoj tehničkoj i ekspertskoj pomoći, koja je prepoznata kao snažan impuls u implementaciji evropskih pravnih propisa u oblastima od najvećeg značaja za društveno-ekonomski razvoj. Ministar Radulović je podsjetio da dvije države njeguju tradicionalno prijateljske odnose, te da bi u periodu koji slijedi trebalo intenzivirati dijalog na visokom i radnom nivou, kao i nastaviti realizaciju ranije započetih inicijativa i projekata.
 
Ministar Šalenberg je pozdravio dosadašnje napore Crne Gore na putu ka EU. Kako je istakao, Austrija je u potpunosti posvećena daljoj integraciji Zapadnog Balkana u EU, te će shodno tome, nastaviti da pruža neupitnu podršku zemljama kandidatima i promoviše politiku proširenja evropske porodice. S tim u vezi, najavio je za treći kvartal tekuće godine, organizaciju konferencije u Beču, koja će se baviti pitanjima evropske integracije Zapadnog Balkana, i uloge Austrije u tom kontekstu.
 
Šef austrijske diplomatije se saglasio sa ministrom da bilateralne odnose treba dodatno snažiti kroz dinamizaciju kontakata na institucionalnom nivou i realizacijom projekata od značaja za dalji razvoj saradnje.
 
Sagovornici su dogovorili organizaciju zvaničnih posjeta kada epidemiološki uslovi budu dozvolili, te nastavak komunikacije po svim pitanjima od zajedničkog interesa.

Ministarstvo vanjskih poslova