Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Državni sekretar Mišurović na online sastanku Savjeta bezbjednosti UN o situaciji u Bjelorusiji: Obaveza svake države je obezbjeđivanje medijskih sloboda

Datum objave: 22.01.2021 18:00 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) - Estonija, Francuska, Irska, Norveška, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države, zajedno sa ko-sponzorima Belgijom, Kanadom, Danskom, Finskom, Njemačkom, Islandom, Letonijom, Litvanijom, Poljskom i Ukrajinom, održale su danas neformalni sastanak na visokom nivou radi izvještavanja ovog tijela. Sastanak je održan u tzv. aria formatu koji predstavlja neformalni aranžman koji doprinosi većoj fleksibilnosti u izvještavanju Savjeta bezbjednosti o pitanjima koji se odnose na međunarodni mir i bezbjednost. Sastankom je predsjedavao ministar vanjskih poslova Republike Estonije Urmas Reinsalu.

Sastanku je ispred Crne Gore prisustvovao državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova ambasador Ljubomir Mišurović. Državni sekretar Mišurović je istakao da Crna Gora prati situaciju o stanju ljudskih prava u Bjelorusiji nakon predsjedničkih izbora u toj zemlji, izrazivši zabrinutost zbog pogoršanja situacije u oblasti ljudskih prava, osnovnih sloboda i vladavine prava. Kako je naglasio, posebnu pažnju okupiraju pitanja koja se odnose na narušavanje prava govora i slobode medija, te napadima na novinare, zastupnike ljudskih prava i predstavnike civilnog sektora. Ambasador Mišurović je poručio da su slobodni, objektivni i vitalni mediji nosioci društvenog napretka, čuvari demokratije i pokretači održivog razvoja. „Obaveza svake države je da svim medijima obezbijedi uslove za objekivno i izvještavanje bez straha“, naglasio je ambasador Mišurović. Stoga je, kako je naveo, od ključnog značaja da Vlada Bjelorusije obezbijedi nepristasnu, brzu i efikasnu istragu te sprovede počinioce krivičnih djela usmjerenih protiv novinara pravosuđu.

Ambasador Mišurović je informisao o aktuelnoj društvenoj situaciji u Crnoj Gori, istakavši da je nakon parlamentarnih izbora u avgustu došlo do promjene vlasti. On je naglasio da je sprovedena mirna i demokratska tranzicija vlasti, što je dodatna potvrda naše spremnosti da gradimo snažne demokratske insititucije, u cilju socio-ekonomskog napretka. „Crna Gora će pažljivo posmatrati situaciju u Bjelorusiji, u nadi da će doći do njenog mirnog rješavanja“  - poručio je ambasador Mišurović.

Ovaj sastanak je nastavak ranije održanog sastanka na visokom nivou, u septembru 2020. godine, o situaciji o stanju ljudskih prava u Bjelorusiji. Od mirnih demonstracija u avgustu 2020, svjedočili smo grubom napadu na medije u toj zemlji. Prema nedavnom izvještaju organizacije „Reporteri bez granica“, Bjelorusija je najmanje bezbjedna zemlja za novinare u Evropi.


Ministarstvo vanjskih poslova