Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministri Radulović i Osmani: Crna Gora i Sjeverna Makedonija imaju odlične odnose, sa potencijalom za unapređenje ekonomske saradnje i infrastrukturne povezanosti

Ministri Radulović i Osmani: Crna Gora i Sjeverna Makedonija imaju odlične odnose, sa potencijalom za unapređenje ekonomske saradnje i infrastrukturne povezanosti
Datum objave: 22.01.2021 15:40 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović sastao se danas sa šefom diplomatije Republike Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem koji boravi u zvaničnoj posjeti Podgorici. Tom prilikom, ocijenjeno je da Crna Gora i Sjeverna Makedonija imaju odlične i prijateljske odnose, sa potencijalom za unapređenje ekonomske saradnje i infrastrukturne povezanosti.

Ministar Radulović je izrazio zadovoljstvo prvom bilateralnom posjetom ministra Osmanija, ocjenjujući da relacije između Crne Gore i Sjeverne Makedonije predstavljaju primjer u regionu.

Šef crnogorske diplomatije je kazao da se dvije geografski bliske države dobro razumiju i da dijele zajedničke evroatlantske i evropske vrijednosti. Na toj liniji, kazao je da Crna Gora snažno podržava evropske aspiracije Sjeverne Makedonije i otpočinjanje pregovora sa EU, ističući da Unija neće biti kompletna bez pristupanja država Zapadnog Balkana.

Ministar Osmani je izrazio uvjerenje da će tradicionalno bliska saradnja i intenzivan politički dijalog biti nastavljeni i sa novom Vladom Crne Gore. Zahvalio je na podršci Crne Gore tokom pristupanja NATO, dodajući da će za proces pregovora sa EU biti važna razmjena iskustava, posebno u domenu otvaranja poglavlja. Naglasio je da između dvije države ne postoje otvorena pitanja, stoga bi fokus trebalo staviti na jačanje ekonomskih odnosa i infrastrukturnog povezivanja.

Na sastanku je apostrofiran značaj razvoja turizma, na način što će Crna Gora biti predstavljena kao bezbjedna destinacija za sve turiste, s obzirom na očekivanu nabavku vakcine protiv COVID-19 u što skorijem periodu.

Šefovi diplomatija su dogovorili da preduzmu aktivnosti u pravcu organizovanja sastanka Mješovite komisije za ekonomsku saradnju, koja će razmotriti sve potencijalne oblasti za unapređenje saradnje Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Ministarstvo vanjskih poslova