Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministar Radulović – ambasador Zelioli: Podrška Italije evropskim aspiracijama Crne Gore od ključnog značaja za naš vanjskopolitički put

Ministar Radulović – ambasador Zelioli: Podrška Italije evropskim aspiracijama Crne Gore od ključnog značaja za naš vanjskopolitički put
Datum objave: 11.01.2021 16:17 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Crna Gora i Italija su bliski susjedi i saveznici, ocijenjeno je na današnjem sastanku ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa ambasadorom Republike Italije u Crnoj Gori Lukom Zeliolijem.

Ministar Radulović je zahvalio sagovorniku na ukazanoj pomoći Italije Crnoj Gori u vidu medicinske opreme, u periodu kada se ova zemlja suočavala sa velikom zdravstvenom krizom, što dodatno potvrđuje prijateljske odnose naših zemalja.

Šef crnogorske diplomatije istakao da dvije države održavaju visok stepen političkog dijaloga, koji je dodatno unaprijeđen sadržajnom saradnjom u oblastima poput ekonomije i odbrane. On je, takođe, akcentovao da će ključni cilj vanjske politike ostati isti - finalizovanje procesa evropske integracije Crne Gore. Ministar Radulović je istakao i značaj daljeg energetskog povezivanja Crne Gore i Italije.

Ambasador Zelioli je čestitao šefu diplomatije na novoj funkciji, saglasivši se sa ocjenama bilateralne saradnje koju karakteriše kvalitet i dugotrajnost. On je posebno istakao posvećenost Italije našem evropskom putu, čime ova država ujedno i promoviše ideju jedinstvene Evrope u kojoj Crna Gora i ostale zemlje regiona zauzimaju važno mjesto.

Sagovornici su razgovarali i o organizaciji posjete ministra vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Luiđija di Maja Crnoj Gori u periodu koji slijedi. Na sastanku je bilo i riječi o nacionalnim planovima dvije države u pogledu vakcinacije stanovništva protiv COVID-19, te su, u tom smislu, razmotrene mogućnosti kupovine određene količine doza za Crnu Goru od Vlade Republike Italije.


Ministarstvo vanjskih poslova