Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Saopštenje Ministarstva vanjskih poslova

Datum objave: 05.01.2021 10:37 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Sa žaljenjem konstatujemo da predsjednik Đukanović, odbijanjem da potpiše opoziv sedam ambasadora, opstruira Vladu u sprovođenju Ustavom određenih i naznačenih prava i nadležnosti koja se tiču kreiranja i vođenja vanjske politike zemlje. Podsjećamo predsjednika Đukanovića da Zakonom o vanjskim poslovima nisu propisani razlozi za opoziv ambasadora, stoga Vlada nije dužna da prilikom povlačenja i opoziva ambasadora navodi razloge u obrazloženju, imajući u vidu da je imenovanje i postavljanje diplomatsko- konzularnih predstavnika u nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova, odnosno Vlade, a da je predsjednički potpis stvar protokolarnog karaktera i diplomatske prakse.

Ukazujemo predsjedniku Đukanoviću da se u Ukazu o opozivu, koji on potpisuje, tamo gdje i kada ima razloga za opoziv, ne navodi niti jedan razlog, već se samo Ukazom konstatuje opoziv ambasadora sa sjedištem u pomenutoj zemlji prijema. Kada je već riječ o praksi, podsjećamo da predsjednik Đukanović tokom 2018. godine nije imao problem da, na predlog tadašnje Vlade, opozove ambasadora Crne Gore, bez ikakvog prethodno dostavljenog obrazloženja, iako je uvaženi diplomatski predstavnik službovao u veoma važnoj prijateljskoj državi, članici NATO-a i EU. U tom slučaju je obzir prema državi prijema, navođenje diplomatske prakse i traženje dodatnih obrazloženja - izostao.

Željeli bismo da vjerujemo da predsjednik Đukanović, zbog dobrobiti građana naše države, želi funkcionalnu kohabitaciju, iako posljednji događaji u Skupštini Crne Gore, njegovo odbijanje da potpiše set zakona kojim se opstruira normalno funkcionisanje ekonomsko-pravnog sistema zemlje, kao i odbijanje da potpiše opoziv sedam ambasadora ukazuju na sasvim suprotno - narušavanje socijalne kohezije zemlje i produbljivanje podjela, iako bi sa pozicije predsjednika trebalo da šalje pomiriteljske poruke.


Ministarstvo vanjskih poslova