Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministar Radulović u telefonskom razgovoru sa ambasadorkom Stjuart: Crna Gora i Australija će unaprijediti saradnju kroz ekonomske inicijative i projekte

Ministar Radulović u telefonskom razgovoru sa ambasadorkom Stjuart: Crna Gora i Australija će unaprijediti saradnju kroz ekonomske inicijative i projekte
Datum objave: 30.12.2020 16:01 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović razgovarao je danas telefonom sa ambasadorkom Komonvelta Australije u Crnoj Gori, sa sjedištem u Beogradu, Rut Keris Stjuart. Ministar Radulović izrazio je zadovoljstvo ostvarenom saradnjom dvije države, naglasivši da postoji značajan prostor za njeno dalje unapređenje. U tom kontekstu, on je posebno ukazao na potencijale za dinamiziranje međudržavnih kontakata u oblastima turizma i privrede. Šef crnogorske diplomatije je takođe čestitao ambasadorki na uspješnom upravljanju Australije zdravstvenim sistemom tokom aktuelne COVID-19 pandemije. Ministar Radulović je upoznao sagovornicu sa postulatima vanjske politike nove Vlade koja ostaje posvećena kredibilnom članstvu u NATO-u, evropskoj integraciji kao i dobrosusjedskoj politici. On je dodao da bi, imajući u vidu uspjeh Australije u pogledu razvoja zelene ekonomije, primjeri dobre prakse i ekspertiza dodatno stimulisali tok pristupnih pregovora sa EU u okviru Poglavlja 27.
 
Ministar je naglasio da bi organizacija sastanaka na visokom nivou, makar i u online formatu bila dodatan impuls razvoju međudržavnih veza, a posebno u susret obilježavanju petnaest godina od uspostavljanja bilateralnih diplomatskih odnosa, tokom sljedeće godine.
 
Ambasadorka Stjuart čestitala je ministru Raduloviću na preuzetoj funkciji, te izrazila uvjerenje da će dvije države nastaviti da njeguju dobre bilateralne odnose, uz nadu da će se oni intenzivirati u predstojećem periodu. Ona je naglasila da će preduzeti sve korake u cilju jačanja institucionalnog dijaloga, kao i dinamizacije kontakata privrednih subjekata u našim državama. Ambasadorka Stjuart je pozdravila aktivnosti Crne Gore kao pouzdanog partnera u NATO-u i princip dobrosusjedske politike, te izrazila uvjerenje da će proces pregovora sa EU u periodu koji slijedi biti dodatno intenziviran.
 
Sagovornici su takođe istakli značaj crnogorske dijaspore u Australiji, kao posebne veze za unapređenje bilateralnih odnosa u svim oblastima od obostranog značaja, te dogovorili nastavak komunikacije u predstojećem periodu.

Ministarstvo vanjskih poslova