Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministar Radulović u razgovoru sa ambasadorom Hjong-ćanom Čeom: Donacija Republike Koreje još jedan dokaz prijateljstva dvije države

Ministar Radulović u razgovoru sa ambasadorom Hjong-ćanom Čeom: Donacija Republike Koreje još jedan dokaz prijateljstva dvije države
Datum objave: 28.12.2020 14:47 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


MVPCrna Gora i Republika Koreja razvijaju snažnu saradnju i prijateljske odnose, ocijenjeno je tokom današnjeg online sastanka ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa ambasadorom Republike Koreje u Crnoj Gori, sa sjedištem u Beogradu, Hjong-ćanom Čeom. Tom prilikom, upriličena je virtuelna primopredaja donacije Vlade Republike Koreje, koju čine 3 Hyundai putnička motorna vozila (2 Elantra i 1 Tuscon), ukupne vrijednosti 45 851,23 eura, koji će biti upotrijebljeni za protokolarne svrhe Ministarstva vanjskih poslova. „Ova donacija je još jedna potvrda bliskih odnosa dvije države, zasnovane na principima uzajamnog poštovanja i solidarnosti“ istakao je šef crnogorske diplomatije. On je takođe zahvalio sagovorniku i na donacijama medicinske opreme koje je Republika Koreja obezbijedila za Crnu Goru u toku pandemije COVID-19, te pozdravio ulogu ove države u jačanju globalne solidarnosti, humanosti i podrške narodima i zemljama zahvaćenim epidemijom širom svijeta. Time je Republika Koreja u prethodnom periodu pokazala svoju posvećenost Crnoj Gori, a navedene donacije su dodatan impuls razvoju prijateljskih odnosa dvije države.

Ministar Radulović je kazao da dvije države dijele znatan potencijal za saradnju pri čemu akcenat treba staviti na ekonomsku platformu, kao i razmjenu znanja i primjera dobre prakse u okviru diplomatskog dijaloga. Kao posebno važne oblasti saradnje, šef crnogorske diplomatije istakao digitalizaciju, pri čemu je koreansko iskustvo kao jedne od vodećih globalnih sila na ovom polju od velikog značaja, kao i zaštitu životne sredine, gdje bi adekvatna ekspertiza značajno doprinijela ubrzanju u pregovorima u poglavlju 27.

Ambasador Če je poželio ministru uspješan mandat, te iskazao uvjerenje da će odnosi dvije države nastaviti da se razvijaju uzlaznom putanjom. On se saglasio sa ministrom Radulovićem po pitanju dinamiziranja saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, te iskazao spremnost Republike Koreje da svojim znanjem i praktičnim primjerima doprinese socio-ekonomskom razvoju Crne Gore. Ambasador Če je izrazio uvjerenje da donacije Vlade Republike Koreje predstavljaju dobar primjer međudržavne saradnje, odnosno posvećenost ove države jačanju bilateralnih veza sa zemljama u regionu Balkana.

Sagovornici su se saglasili o intenziviranju međudržavnog dijaloga u periodu koji slijedi, posebno na liniji razvoja ekonomskih odnosa i investicionih potencijala.

Ministarstvo vanjskih poslova