Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministar Radulović na sastanku sa ambasadorom Savelsom: Crna Gora i Argentina će nastaviti da njeguju prijateljske odnose

Ministar Radulović na sastanku sa ambasadorom Savelsom: Crna Gora i Argentina će nastaviti da njeguju prijateljske odnose
Datum objave: 28.12.2020 14:22 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović sastao se danas sa ambasadorom Republike Argentine u Crnoj Gori sa sjedištem u Beogradu, Estanislaom Savelsom, povodom završetka njegovog mandata. On je istakao da dvije države njeguju dobre odnose, koje karakteriše uzajamno uvažavanje. Takođe, ministar Radulović je izrazio posebnu zahvalnost ambasadoru Savelsu na ličnom angažmanu u promociji bilateralnih odnosa.

Šef crnogorske diplomatije je ukazao na značajan prostor za unapređenje saradnje u oblastima od obostranog značaja poput poljoprivrede i ekonomskog razvoja, kao i kulture i turizma. On je naglasio da bi, u tom smislu, trebalo razmotriti ulogu Luke Bar u pogledu distribucije argentinskih poljoprivrednih i drugih ekonomskih proizvoda u region Balkana, ali i cijele Evrope. „Veoma je važno razmotriti mogućnost zajedničkih investicija u oblastima poljoprivrede i turizma, uz dijeljenje primjera dobrih praksi i ekspertize“ naglasio je ministar Radulović. On je takođe dodao da je crnogorska dijaspora u Argentini važan most između dvije države, te da će u narednom periodu fokus biti stavljen upravo na njene aktivnosti, a u pogledu daljeg razvijanja bilateralnih veza.

Dodatno, ministar Radulović izrazio je uvjerenje da će Argentina uspješno predsjedavati važnom latinoameričkom političko-ekonomskom inicijativom MERCOSUR. Na tom fonu, pozdravio dosadašnju praksu uzajamnih podrška kandidaturama na multilateralnom nivou, te izrazio uvjerenje da će se ona nastaviti i u predstojećem periodu. 

Ambasador Savels zahvalio je na prijemu i poželio ministru Raduloviću uspjeh na novoj poziciji. On je ukazao na dobre međudržavne odnose na političkoj ravni, koje bi svakako trebalo unaprijediti kroz ekonomsku, kulturnu i turističku prizmu. Ambasador Savels je istakao da Argentina vidi Crnu Goru kao strateški prostor za produbljivanje svojih odnosa sa regionom Balkana. U tom pogledu, saglasio se sa ministrom Radulovićem po pitanju potrebe intenziviranja kontakata i komunikacije na polju investicija i ekonomskog razvoja, kao oblasti od zajedničkog interesa.

Sagovornici su dogovorili nastavak otvorene komunikacije na institucionalnom nivou, te potencijalnu organizaciju posjeta eskpertskih delegacija, kada prilike vezane za pandemiju to dozvole.

 

Ministarstvo vanjskih poslova