Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministar Radulović i ambasador Gandel: Slovačka snažan zagovornik članstva Crne Gore u EU

Ministar Radulović i ambasador Gandel: Slovačka snažan zagovornik članstva Crne Gore u EU
Datum objave: 28.12.2020 13:30 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović razgovarao je danas sa ambasadorom Slovačke Republike Borisom Gandelom.

Ministar Radulović je kazao da Crna Gora i Slovačka, kao dvije prijateljske države, dijele zajedničke evroatlantske i evropske vrijednosti. Na toj liniji, naglasio je da spoljnopolitički prioriteti ostaju isti, pri čemu je zahvalio na snažnoj i kontinuiranoj podršci Slovačke tokom integracionih procesa.

Šef crnogorske diplomatije je kazao da je nova Vlada posvećena zatvaranju svih poglavlja u pregovorima sa EU do kraja 2024. godine, što se poklapa i sa mandatom ove Evropske komisije, koja podržava politiku proširenja. Naglasio je da, kroz snagu dobrog primjera, možemo uticati i na dinamiku pregovaračkog procesa drugih zemalja u regionu.

U kontekstu pandemije COVID-19, ministar Radulović je zahvalio Slovačkoj na pomoći zdravstvenom sistemu Crne Gore, ocijenivši da samo zajedničkim naporima možemo prevazići negativne posljedice ekonomske krize. Istakao je da u oblastima ekonomije i turizma postoji prostor za unapređivanje saradnje, te da bi u narednoj godini trebalo organizovati sastanak Mješovite komisije. Izrazio je očekivanje da će vakcinacija i novi pristup Vlade koji podrazumijeva otvorene granice doprinijeti da Crna Gora bude bezbjedna turistička destinacija.

Ambasador Gandel je kazao da dvije države imaju odlične odnose, te da Slovačka snažno podržava strateški cilj Crne Gore – članstvo u EU. Naglasio je da je Crna Gora predvodnik u tom procesu, te da će, kao članica EU, snažno nastaviti da zagovara pristupanje naše države Uniji. Dodao je da podržavaju integraciju cjelokupnog Zapadnog Balkana u EU, te naglasio važnost dijaloga o svim preostalim regionalnim pitanjima.

Govoreći o pandemiji, slovački ambasador je kazao da je Slovačka ostvarila zapažene rezultate u borbi protiv virusa, dodajući da Crna Gora može računati na njihovu ekspertsku pomoć u domenu masovnog testiranja građana protiv COVID-19.

U pravcu intenziviranja političkog dijaloga i unapređenja sveukupnih odnosa, ministar Radulović je uputio poziv slovačkom šefu diplomatije Ivanu Korčoku da posjeti Crnu Goru tokom naredne godine.

Ministarstvo vanjskih poslova