Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Radulović na sastanku sa Gašparikovom: Dostizanje ciljeva održivog razvoja ostaje prioritet saradnje Crne Gore i UNDP

Radulović na sastanku sa Gašparikovom: Dostizanje ciljeva održivog razvoja ostaje prioritet saradnje Crne Gore i UNDP
Datum objave: 24.12.2020 16:27 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović sastao se danas sa stalnom predstavnicom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori Danijelom Gašparikovom. Ministar Radulović je ukazao na značaj saradnje Crne Gore sa UNDP, koji u kontinuitetu predstavlja našeg pouzdanog partnera u pogledu realizacije prioritetnih aktivnosti, što je doprinijelo efikasnijem razvoju nacionalnih politika i strateških programa u dostizanju ciljeva Agende 2030.

Kako je istakao, pomoć UNDP tokom pandemije potvrdila je snažno partnerstvo koje Crna Gora ima sa ovom agencijom, posebno u pogledu zaštite ranjivih društvenih grupa. Šef crnogorske diplomatije je takođe naglasio da će prioritet saradnje u daljem periodu biti izrada novog Okvira saradnje Vlade Crne Gore sa Sistemom UN 2022-2026, kao i izrada Programskog dokumenta saradnje sa UNDP za isti period.

Ministar Radulović je apostrofirao da će vanjskopolitički prioriteti nove crnogorske Vlade ostati isti, pri čemu posebno važno mjesto zauzima proces evropske integracije. U tom pogledu „UNDP vidimo kao važnog partnera, koji će nastaviti da obezbjeđuje potrebnu ekspertizu u cilju daljeg jačanja administrativnih kapaciteta“, naglasio je šef crnogorske diplomatije. Dodao da će najveći broj aktivnosti biti usmjeren na unapređenje u oblastima ljudskih prava i vladavine prava, odnosno sprovođenje kvalitetnih reformi u poglavljima 23 i 24, što će posljedično doprinijeti napretku i u drugim reformskim procesima.

Stalna predstavnica UNDP Gašparikova čestitala je ministru Raduloviću stupanje na dužnost, uz izraženo zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom na institucionalnom nivou. Ona je istakla da UNDP cijeni napore Crne Gore u pogledu pristupanja EU, ali i cjelokupnih društvenih reformi. „UNDP će nastaviti da bude pouzdan partner Crne Gore u ostvarenju njenih prioriteta, imajući u vidu da je proces pristupanja EU komplementaran sa ciljevima Agende odživog razvoja 2030“ naglasila je Gašparikova. Ona je takođe naglasila da će prioriteti UNDP-a u Crnoj Gori nastaviti da budu podrška inkluzivnom i zelenom razvoju, socijalnoj zaštiti, rodnoj ravnopravnosti, reformi javne uprave, transparentnosti i otvorenosti, uključujući i digitalizaciju, što korespondira sa principima održivog razvoja.

Sagovornici su se dogovorili o budućim zajedničkim aktivnostima u prioritetnim oblastima.

Ministarstvo vanjskih poslova