Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministar Radulović i ambasador Parcos: Grčka će nastaviti da podržava Crnu Goru na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji

Ministar Radulović i ambasador Parcos: Grčka će nastaviti da podržava Crnu Goru na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji
Datum objave: 22.12.2020 18:00 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović sastao se danas sa ambasadorom Republike Grčke u Crnoj Gori Panajotisom Parcosom. Ministar Radulović je istakao da dvije države dijele zajedničke vrijednosti utemeljene na demokratiji, te da je, u izazovnim vremenima kojima svjedočimo, potrebno dodatno snažiti bilateralne odnose. „Crna Gora cijeni snažnu podršku Grčke u okviru naše evropske integracije, kao otvorenog i konstruktivnog partnera cijelog Regiona, što je potvrđeno usvajanjem Solunske agende 2003. godine, kao prekretnice na našem evropskom putu“ istakao je ministar. Šef crnogorske diplomatije je dodao da su međudržavni odnosi unaprijeđeni i kroz savezništvo u NATO-u, akcentujući da ono ostaje jedan od stožera crnogorske vanjske politike.

Na liniji definisanja mogućnosti intenziviranja bilateralne saradnje, ministar Radulović je ukazao na značajan prostor za njeno unapređenje kroz ekonomske aktivnosti sa fokusom na privlačenje grčkih investitora, dinamiziranje turističkih kontakata, organizaciju kulturnih događaja i razvoj infrastrukturnih projekata. Kako je istakao, ove aktivnosti bi značajno uticale na promociju snažnije povezanosti dvije države na regionalnom planu.

Ambasador Parcos je zahvalio na prijemu i otvorenoj komunikaciji, saglasivši se sa ministrom da dvije države vežu tradicionalni odnosi prijateljstva i partnerstva. On je naglasio da je Grčka posvećena intenziviranju procesa evropske integracije čitavog njenog susjedstva, u kome Crnu Goru vidi kao lidera. Istakao je da će u predstojećem periodu on lično, zajedno sa svojim saradnicima, raditi na dinamizaciji komunikacije i aktivnosti u pogledu snaženja ekonomske saradnje kao prioritetne za dalje unapređenje bilateralnih odnosa.

Sagovornici su dogovorili organizaciju službenih posjeta na najvišem nivou u periodu koji slijedi, u skladu sa uslovima koje nameće pandemija COVID-19.


Ministarstvo vanjskih poslova