Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministar Radulović na sastanku sa ambasadorkom Ozan: Crna Gora posvećena kvalitetnoj saradnji sa Turskom

Ministar Radulović na sastanku sa ambasadorkom Ozan: Crna Gora posvećena kvalitetnoj saradnji sa Turskom
Datum objave: 22.12.2020 15:05 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Odnosi Crne Gore i Republike Turske odlikuju se konstruktivnom saradnjom i sadržajnim kontaktima, ocijenjeno je danas na sastanku ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa ambasadorkom Republike Turske Songul Ozan.

Ministar Radulović je upoznao sagovornicu sa planovima nove Vlade u predstojećem periodu, naglasivši da kurs vanjske politike ostaje jasno usmjeren na aktivno učešće u evroatlantskim strukturama, kvalitetno sprovođenje procesa evropske integracije i dobrosusjedsku politiku. On je istakao da odnosi u regionu moraju počivati na principima otvorene saradnje i prijateljstva, uz poštovanje nacionalnih interesa svih susjeda. U tome, kako je poručio šef crnogorske diplomatije, saradnja sa Turskom predstavlja jedan od primjera kako dvije države, različite po veličini, geopolitičkom položaju i ekonomskoj moći, mogu uspješno komunicirati i razvijati odnose u oblastima od obostranog značaja. Ministar Radulović je takođe zahvalio ambasadorki na izuzetnoj pomoći koju je Turska obezbijedila tokom prvog talasa pandemije COVID-19, što predstavlja potvrdu dobrih međudržavnih odnosa.

Ambasadorka Ozan uputila je čestitke ministru povodom stupanja na dužnost, uz uvjerenje da dvije države ostaju kredibilni saveznici u okviru NATO-a. Ona je pozdravila uspjehe Crne Gore na putu evropske integracije, kao lidera u regionu, te istakla da Turska cijeni Crnu Goru kao državu koja je sinonim za mir i kvalitetan suživot različitih etničkih grupa. Takođe, ambasadorka je informisala i o prioritetima turske vanjske politike, pri čemu region Balkana predstavlja pouzdanog partnera i prijatelja.

Sagovornici su se saglasili o potrebi intenziviranja saradnje u pogledu investicija, ekonomije i kulture, oblastima koje u savremenim globalnim tokovima zavređuju posebnu pažnju. Takođe, dogovoren je nastavak komunikacije u pogledu organizovanja službene posjete ministra Radulovića Ankari, shodno prilikama vezanim za pandemiju, kao i organizaciju bilateralnih političkih konsultacija i foruma koji će ojačati ekonomsku međudržavnu saradnju.

Ministarstvo vanjskih poslova