Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministar Radulović i ambasador Presker: Politička i ekspertska podrška Slovenije evropskoj integraciji Crne Gore

Ministar Radulović i ambasador Presker: Politička i ekspertska podrška Slovenije evropskoj integraciji Crne Gore
Datum objave: 22.12.2020 16:02 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović razgovarao je danas sa ambasadorom Republike Slovenije Gregorom Preskerom.

Ministar Radulović je ocijenio da se tradicionalno prijateljski odnosi dvije države temelje na intenzivnom političkom dijalogu, zajedničkim vrijednostima i sadržajnoj saradnji u brojnim oblastima.

Šef crnogorske diplomatije je istakao snažnu slovenačku podršku Crnoj Gori tokom pristupanja NATO, te izrazio uvjerenje da će predsjedavanje Slovenije Savjetom EU u drugoj polovini 2021. godine biti prilika da se dodatno afirmiše politika proširenja i napravi korak naprijed u procesu evropske integracije naše države.

Ambasador Presker je izrazio očekivanje da će pregovori sa EU biti nastavljeni bržom dinamikom, te da će Crna Gora postati prva sljedeća članica Unije. Na toj liniji, istakao je da će integracija Zapadnog Balkana biti u fokusu agende tokom njihovog predsjedavanja Savjetom EU, dodajući da možemo računati na političku i ekspertsku pomoć Slovenije.

Ambasador Presker je ocijenio da dvije države imaju odličnu saradnju, posebno u oblastima vanjskih i unutrašnjih poslova, odbrane, kulture i obrazovanja.

U kontekstu intenziviranja političkog dijaloga, šef crnogorske diplomatije Radulović je uputio poziv ministru vanjskih poslova Slovenije Anžu Logaru da posjeti Crnu Goru početkom 2021. godine. Sagovornici su razgovarali i o značaju ekonomske diplomatije i privlačenja stranih investicija, te razmotrili mogućnosti organizovanja Mješovite komisije za privrednu saradnju tokom sljedeće godine.

Ministarstvo vanjskih poslova