Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Radulović – Jakumopulu: Saradnja Crne Gore sa Savjetom Evrope primjer konstruktivnog dijaloga

Radulović – Jakumopulu: Saradnja Crne Gore sa Savjetom Evrope primjer konstruktivnog dijaloga
Datum objave: 21.12.2020 17:44 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović sastao se danas sa šeficom Kancelarije Savjeta Evrope u Crnoj Gori Evgenijom Jakumopulu.

Ministar Radulović je istakao da je dosadašnja saradnja Crne Gore sa Savjetom Evrope primjer konstruktivnog dijaloga, te da očekuje da će ona biti nastavljena u predstojećem peirodu. On je naglasio da Ministarstvo vanjskih poslova ima ključnu ulogu u pogledu horizontalnog upravljanja programom saradnje, te da je u tom pogledu snažno posvećeno otvorenoj komunikaciji sa svim partnerima. „Vladavina prava i ljudska prava predstavljaju stožer razvoja demokratskog društva, te su, na toj liniji, mišljenja i sugestije koje dobijamo od Savjeta Evrope i Evropske unije od izuzetnog značaja“ poručio je šef crnogorske diplomatije. Kako je naveo, partnerska podrška Savjeta Evrope u pogledu kvalitetnog ispunjavanja svih politika i sprovođenja propisa u praksi, koji proizilaze iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24 je od suštinske važnosti za naš društveni razvoj.

Jakumopulu se zahvalila na prijemu uz želje za uspješan mandat na čelu crnogorske diplomatije. Ona je istakla da Kancelarija Savjeta Evrope u Crnoj Gori predano učestvuje u implementaciji mnogih projekata iz svih oblasti važnih za dalji razvoj i unapređenje crnogorskog društva, te da je ohrabrena porukama nove Vlade u pogledu sprovođenja reformi u oblastima od posebnog značaja, a koje targetiraju vladavinu prava, slobodu medija, ljudska prava i ekonomski razvoj. Na tom fonu, Jakumopulu je istakla da crnogorski institucionalni i pravni okvir  prati potrebe društvenog razvoja kao i politika EU, ali da je u periodu koji slijedi, fokus potrebno staviti na sprovođenje propisa koji iz njih proističu.

Sagovornici se saglasili da je edukacija u pogledu ljudskih prava i konzistentnost u sprovođenju propisa koji regulišu ovu oblasti prioritetna, te dogovorili nastavak komunikacije u pitanjima od obostranog značaja.

 

Ministarstvo vanjskih poslova