Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП


МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ
МВП

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Радуловић – Јакумопулу: Сарадња Црне Горе са Савјетом Европе примјер конструктивног дијалога

Радуловић – Јакумопулу: Сарадња Црне Горе са Савјетом Европе примјер конструктивног дијалога
Датум објаве: 21.12.2020 17:44 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Министар вањских послова Ђорђе Радуловић састао се данас са шефицом Канцеларије Савјета Европе у Црној Гори Евгенијом Јакумопулу.

Министар Радуловић је истакао да је досадашња сарадња Црне Горе са Савјетом Европе примјер конструктивног дијалога, те да очекује да ће она бити настављена у предстојећем пеироду. Он је нагласио да Министарство вањских послова има кључну улогу у погледу хоризонталног управљања програмом сарадње, те да је у том погледу снажно посвећено отвореној комуникацији са свим партнерима. „Владавина права и људска права представљају стожер развоја демократског друштва, те су, на тој линији, мишљења и сугестије које добијамо од Савјета Европе и Европске уније од изузетног значаја“ поручио је шеф црногорске дипломатије. Како је навео, партнерска подршка Савјета Европе у погледу квалитетног испуњавања свих политика и спровођења прописа у пракси, који произилазе из преговарачких поглавља 23 и 24 је од суштинске важности за наш друштвени развој.

Јакумопулу се захвалила на пријему уз жеље за успјешан мандат на челу црногорске дипломатије. Она је истакла да Канцеларија Савјета Европе у Црној Гори предано учествује у имплементацији многих пројеката из свих области важних за даљи развој и унапређење црногорског друштва, те да је охрабрена порукама нове Владе у погледу спровођења реформи у областима од посебног значаја, а које таргетирају владавину права, слободу медија, људска права и економски развој. На том фону, Јакумопулу је истакла да црногорски институционални и правни оквир  прати потребе друштвеног развоја као и политика ЕУ, али да је у периоду који слиједи, фокус потребно ставити на спровођење прописа који из њих проистичу.

Саговорници се сагласили да је едукација у погледу људских права и конзистентност у спровођењу прописа који регулишу ову области приоритетна, те договорили наставак комуникације у питањима од обостраног значаја.

 

Министарство вањских послова