Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Radulović – Gonsalveš: Crna Gora i Francuska tradicionalni prijatelji i kredibilni saveznici

Radulović – Gonsalveš: Crna Gora i Francuska tradicionalni prijatelji i kredibilni saveznici
Datum objave: 18.12.2020 18:31 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Crna Gora i Republika Francuska njeguju dugogodišnju tradiciju prijateljskih međudržavnih odnosa, koje je potrebno dodatno snažiti kroz ekonomsku saradnju i komunikaciju u okviru pregovaračkog procesa Crne Gore sa Evropskom unijom, ocijenjeno je na današnjem sastanku ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa otpravnikom poslova a.i. Ambasade Republike Francuske Loranom Gonsalvešom.

Šef crnogorske diplomatije je upoznao sagovornika sa vanjskopolitičkim pravcima koji nesumnjivo ostaju posvećeni NATO članstvu, evropskoj integraciji i dobrosusjedskim odnosima. Na tom fonu, on je zahvalio sagovorniku na podršci Francuske našoj državi, u okviru pregovaračkog procesa sa EU, uz uvjerenje da će ona biti jedan od ključnih faktora za uspjeh Crne Gore u pretpristupnom periodu. S tim u vezi, posebno je ukazao na značaj francuske ekspertize i primjera dobre prakse, podsjetivši da je Francuska jedan od stožera Evropske unije. „Čvrsto vjerujem da Crna Gora tradicionalno, kulturno, istorijski i ideološki pripada Zapadu Evrope“ poručio je ministar Radulović.

Ministar Radulović je ukazao na značaj savezništva dvije države u okviru NATO struktura, naglasivši da je Crna Gora dodatno ojačala svoju poziciju članstvom u Alijansi. Takođe, šef crnogorske diplomatije je apostrofirao neophodnost daljeg razvoja kvalitetne saradnje sa susjedima, što je preduslov za pozicioniranje regiona Zapadnog Balkana kao predanog partnera evropske porodice.

Gonsalveš je zahvalio na prijemu i poželio uspješno upravljanje crnogorskom diplomatijom. On je podsjetio da Francuska izuzetno podržava proces evropske integracije Crne Gore, što je u praksi potvrđeno angažmanom francuskog eksperta za ovu oblast u crnogorskoj državnoj administraciji. Gonsalveš je poručio da region Zapadnog Balkana ostaje visoko na listi strateških prioriteta francuske diplomatije, te da će, u tom smislu, fokus saradnje sa Crnom Gorom u predstojećem periodu biti jačanje komunikacije na političkoj ravni.

Sagovornici su dogovorili nastavak intenzivne komunikacije u pogledu snaženja bilateralnih odnosa, kojima će dodatan impuls biti službena posjeta ministra Radulovića Parizu, što je planirano u periodu koji slijedi. Takođe, dogovoreno je da se pored evropske integracije, poseban akcenat stavi na unapređenje ekonomske i kulturne saradnje.

 Ministarstvo vanjskih poslova