Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Radulović - Đin: Dobre bilateralne odnose dodatno unaprijediti kroz ekonomsku i kulturnu saradnju

Radulović - Đin: Dobre bilateralne odnose dodatno unaprijediti kroz ekonomsku i kulturnu saradnju
Datum objave: 14.12.2020 13:38 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović sastao se danas sa ambasadorom NR Kine u Crnoj Gori Liu Đinom. Tom prilikom, ministar Radulović je poručio da Crna Gora izuzetno cijeni napore i pomoć Vlade NR Kine tokom ovog osjetljivog i izazovnog perioda, nastalog uslijed globalne pandemije. On je istakao da su prijateljski odnosi dvije države potvrđeni tokom prvog talasa pandemije COVID-19, prilikom repatrijacije njihovih državljana.

Šef crnogorske diplomatije je naglasio da dvije države ostvaruju sadržajnu i svestranu saradnju, koja se može dodatno unaprijediti kroz dalje dinamiziranje ekonomske i kulturne diplomatije. U tom pogledu, naglasio da je kineska inicijativa za unapređenje saradnje sa zemljama Centralne i Istočne Evrope (Mehanizam 17+1) veoma značajna za intenziviranje daljih aktivnosti na ekonomskom planu. To je, kako je istakao, odlična platforma za realizaciju projekata i investicija, kao i za aktivniji nastup Crne Gore na kineskom tržištu. Podsjetio je takođe da je Crna Gora aktivni učesnik Mehanizma 17+1, te izrazio uvjerenje da će se aktivnosti u okviru ovog mehanizma intenzivirati tokom sljedeće godine, u skladu sa prilikama koje nameće trenutna pandemija. Dodatno, ministar Radulović naglasio značaj kulturne diplomatije, kroz unapređenje kulturnog dijaloga.

Ambasador Đin je zahvalio na prijemu te poželio ministru Raduloviću uspjeh na novoj funkciji. On je istakao da odnose dvije države odlikuje visok stepen političkog povjerenja i međusobnog uvažavanja, ocijenivši da navedeno predstavlja preduslov za dobre i prijateljske bilateralne odnose. Ambasador Đin se saglasio sa ministrovim stavom da bilateralnu saradnju treba dodatno snažiti kroz razvijanje veza na ekonomskom nivou, te u tom smislu istakao značaj adekvatnog poslovnog i političkog ambijenta za privlačenje stranih investitora. Pored ekonomske i kulturne diplomatije, ambasador je izrazio uvjerenje da dvije države imaju veliki potencijal i za razvoj saradnje u turizmu, kao i u oblasti poljoprivrede i izvoza poljoprivrednih proizvoda u Kinu.

Sagovornici su takođe naglasili značaj dobre saradnje na multilateralnom nivou, posebno u kontekstu opredjeljivanja podrški kandidaturama za članstvo u tijelima UN-a, te dogovorili nastavak intenzivne i otvorene komunikacije u periodu koji slijedi. 


Ministarstvo vanjskih poslova