Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministar Radulović na To Be Secure Forumu: Crna Gora posvećena dobrosusjedskim odnosima, procesu integracije u EU i NATO savezništvu

Ministar Radulović na To Be Secure Forumu: Crna Gora posvećena dobrosusjedskim odnosima, procesu integracije u EU i NATO savezništvu
Datum objave: 11.12.2020 17:48 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović učestvovao je danas na To Be Secure Forumu, na panelu koji je razmatrao pitanja budućnosti Zapadnog Balkana nakon COVID-19 pandemije.

Ministar Radulović je istakao da će fundamentalni vektori vanjske politike nove crnogorske Vlade biti dobrosusjedski odnosi, evropska integracija i posvećenost transatlantskim odnosima, te da, u tom smislu, neće biti strateških promjena u djelovanju na međunarodnoj sceni. „Članstvo u EU predstavlja prioritetni vanjskopolitički cilj. Već neko vrijeme u tom kontekstu stagniramo i sada to moramo promijeniti“, naglasio je ministar Radulović, dodavši da će u narednom periodu unijeti novu energiju u integracioni proces s ciljem bržeg učlanjenja u Uniju. Dodao je da je intencija Vlade da postignemo internu spremnost za privremeno zatvaranje svih poglavlja do 2024. godine, što nas može dovesti u situaciju da očekujemo punopravno članstvo 2025. ili 2026. godine, stoga će u narednom periodu poseban akcenat biti na reformskom procesu i ispunjavanju obaveza iz evropske agende. 

Ministar Radulović je istakao da je Evropska unija bila od velike pomoći državama Zapadnog Balkana tokom pandemije COVID-19, te da to predstavlja najbolju potvrdu evropske posvećenosti Regionu. Takođe, istakao je da je tokom hrvatskog predsjedavanja politika proširenja zauzimala visoko mjesto na evropskoj agendi, te izrazio očekivanje da će u narednom periodu biti ubrzane evropske integracije svih država Regiona. „Evropska perspektiva je snažan kohezivni faktor i zajednička vizija svih u Regionu, stoga moramo raditi zajedno i sarađivati još i više u pravcu dijeljenja iskustva i pružanja političke i ekspertske pomoći“, naglasio je Radulović.

Nadalje, ministar je ponovio da NATO ostaje jedan od stubova vanjske politike i Crna Gora će, kao kredibilan saveznik, nastaviti da ispunjava obaveze koje proizilaze iz našeg članstva, kao što je, uostalom, i konstatovano od strane premijera Zdravka Krivokapića.

Na panelu su, takođe, govorili specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i drugih zapadnobalkanskih regionalnih problema Miroslav Lajčak, državna sekretarka u Ministarstvu vanjskih i evropskih poslvoa Hrvatske Andreja Metelko-Zgombić i gostujući profesor na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka Džejms Ker-Lindzej.


Ministarstvo vanjskih poslova