Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Generalni direktor Milonjić na Ministarskom savjetu OEBS-a: Obnova povjerenja i očuvanje evropske bezbjednosti i saradnje ključne uloge Organizacije

Generalni direktor Milonjić na Ministarskom savjetu OEBS-a: Obnova povjerenja i očuvanje evropske bezbjednosti i saradnje ključne uloge Organizacije
Datum objave: 04.12.2020 14:30 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Generalni direktor za multilateralne poslove, ambasador Veljko Milonjić, predvodio je crnogorsku delegaciju na 27. Ministarskom savjetu OEBS-a, koji je održan u online formatu u organizaciji albanskog predsjedavanja Organizacijom. Ministarski savjet okupio je više od 50 ministara vanjskih poslova država učesnica, koji su razmijenili mišljenja o situaciji u regionu OEBS-a, rastućim izazovima sa kojima se Organizacija suočava, a koji su dodatno usložnjeni zdravstvenom krizom.

Ukazano je na važnu ulogu OEBS-a u cilju smirivanja tenzija, obnove povjerenja i očuvanja evropske bezbjednosti i saradnje. Takođe, istaknut je značaj poštovanja fundamentalnih principa i obaveza Organizacije od strane država učesnica, kao i sveobuhvatnog koncepta OEBS sigurnosti – u političko-vojnoj, ekonomskoj i ekološkoj dimenziji, kao i u oblasti ljudskih prava i fundamentalnih sloboda.

Naglašen je značaj autonomnih insititucija OEBS-a (ODIHR-a, Predstavnika za slobodu medija, Visokog predstavnika za nacionalne manjine) kao čuvara principa i vrijednosti Organizacije, čiji rad i djelovanje snažno podržava i Crna Gora.

U kontekstu krize u Ukrajini, ambasador Milonjić je istakao da Crna Gora pozdravlja ulogu OEBS-a, Specijalne posmatračke misije i uspostavljenih pregovaračkih formata u cilju obnove povjerenja, smanjenja neprijateljstava i djelovanja na bezbjednosnu situaciju. Pozvao je na dalje napore svih strana kako bi se olakšao život civilnog stanovništa i stvorili uslovi da se djeluje na druge, višeslojne aspekte ovog sukoba.

Ambasador Milonjić je u svom izlaganju apostrofirao da Crna Gora pozdravlja prekid neprijateljstva u regionu Nagorno-Karabaha, kao i već započete aktivnosti na raspoređivanju humanitarne pomoći stanovništvu. On je naglasio da čvrsto vjerujemo u nastavak dijaloga u cilju izlanalaženja trajnog i održivoj mirnog rješenja ovog konflikta, kao i u nastavak dijaloga u okviru uspostavljenih OEBS formata, što se odnosi i na konflikte u Gruziji i Transdnjestrijskom regionu Moldavije.

Crna Gora se pridružila i pozivima Bjelorusiji za pokretanjem unutrašnjeg nacionalnog dijaloga, uz ponuđenu medijaciju predsjedavajućeg OEBS-om, kao i pozivima Bjelorusiji da prihvati nalaze i sprovede preporuke OEBS-ovog Moskovskog mehanizma.

Na 27. zasijedanju Ministarskog savjeta OEBS-a izabrano je rukovodstvo Organizacije, generalna sekretarka i čelnici tri insititucije, čime je okončan važan proces koji traje od jula tekuće godine.

Ministarstvo vanjskih poslova