Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Generalni direktor Vučinić učestvovao na sastanku NATO

Generalni direktor Vučinić učestvovao na sastanku NATO
Datum objave: 02.12.2020 17:30 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Generalni direktor za NATO i politiku bezbjednosti Ministarstva vanjskih poslova Vladimir Vučinić učestvovao je danas na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a, koji je organizovan putem video konferencije, 1. i 2. decembra.

Ministri vanjskih poslova NATO-a su, s partnerima iz Azijsko-pacifičkog regiona (Australijom, Japanom, Novim Zelandom, Republikom Korejom), Švedskom, Finskom i Evropskom unijom, razgovarali o Kini. Zaključeno je da ekonomska moć Kine pruža mogućnosti za saradnju, ali da se mora uzeti u obzir njena rastuća politička i vojna moć. Vučinić je podržao stav da NATO mora aktivno pratiti sve eventualne implikacije globalnog uticaja Kine, uključujući potencijal za saradnju, kao i moguće izazove.

Tokom sastanka, saveznice su raspravljale i o situaciji u području Crnog mora s partnerskim državama Ukrajinom i Gruzijom. Kao promoter politike otvorenih vrata NATO-a i država koja je upravo 2. decembra 2015. godine dobila poziv za članstvo u Alijansi, Vučinić je istakao da Crna Gora podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i Gruzije i naglasio da će nastaviti da pruža podršku njihovim evroatlantskim aspiracijama.

Ministarstvo vanjskih poslova