Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministar Darmanović na sastanku NATO: Alijansa i EU moraju biti snažno angažovane u integracijama država Regiona

Ministar Darmanović na sastanku NATO: Alijansa i EU moraju biti snažno angažovane u integracijama država Regiona
Datum objave: 01.12.2020 17:00 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova, prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je danas na sastanku ministara vanjskih poslova NATO, koji se putem video konferencije održava 1. i 2. decembra.

Šefovi diplomatija NATO država članica razgovarali su o pitanjima od značaja za kolektivnu bezbjednost i odbranu, uključujući izazove koji dolaze iz različitih strateških pravaca. U tom kontekstu, posebna pažnja bila je posvećena Rusiji i situaciji u Avganistanu. Ministar Darmanović je potvrdio punu podršku Crne Gore dvostrukom pristupu NATO-a Rusiji, koji se zasniva na jačanju kapaciteta odvraćanja i odbrane, s jedne, i otvorenošću za dijalog, s druge strane. Govoreći o Avganistanu, šef crnogorske diplomatije je rekao da je Crna Gora podržala početak istorijskih mirovnih pregovora s talibanima, i izrazio nadu da će ovaj proces dugoročno dovesti do pomirenja, trajne stabilizacije i mira u ovoj zemlji. U pogledu Zapadnog Balkana, ministar Darmanović je naglasio da NATO, zajedno s EU, mora biti snažno angažovan na promovisanju evropskih i evroatlantskih vrijednosti i podršci integracionih težnji država Regiona.

Na današnjem sastanku, ministri vanjskih poslova su, takođe, razgovarali o procesu strateškog promišljanja „NATO 2030“ i razmotrili preporuke grupe eksperata za unapređivanje djelovanja Alijanse, posebno u pogledu jačanja njenog jedinstva, političke dimenzije i globalne uloge u narednom periodu. Ministar Darmanović je, na toj liniji, pozdravio proces koji reflektuje sposobnost NATO-a da se prilagođava i transformiše u skladu sa savremenim bezbjednosnim promjenama. Izrazio je uvjerenje da će implementacija preporuka doprinijeti da NATO bude jači i bolje pripremljen za suočavanje s aktuelnim i budućim izazovima.

Imajući u vidu završetak mandata, šef crnogorske diplomatije Darmanović zahvalio je ministrima NATO članica na saradnji i naglasio da Crna Gora ostaje posvećena i kredibilna saveznica s jasnom privrženošću evroatlantskim vrijednostima.

Ministarstvo vanjskih poslova