Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Generalni direktor Vučinić učestvovao na Ministarskoj konferenciji o Avganistanu

Generalni direktor Vučinić učestvovao na Ministarskoj konferenciji o Avganistanu
Datum objave: 24.11.2020 15:30 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Generalni direktor Generalnog direktorata za NATO i politiku bezbjednosti Vladimir Vučinić učestvovao je na online Ministarskoj konferenciji o Avganistanu, održanoj 23. i 24. novembra u Ženevi.

Vučinić je istakao da Crna Gora snažno podržava postizanje mira u Avganistanu kao preduslova za stabilizaciju i dalji napredak države. Ocijenio je da početak pregovora između Vlade Avganistana i talibana predstavlja pozitivan pomak, ali da je od presudnog značaja da se implementira dugoročni prekid vatre kako bi se zaštitilo civilno stanovništvo, i da se prekinu sve veze s terorističkim grupama.

Generalni direktor Vučinić je naglasio da će Crna Gora, kao odgovorna članica NATO-a, nastaviti da pruža političku i finansijsku podršku Vladi Avganistana, u skladu sa dogovorom koji su članice Alijanse ranije postigle. S tim u vezi, ukazao je da će Crna Gora nastaviti da finansijski doprinosi održivosti Avganistanskih snaga bezbjednosti i odbrane do 2024. godine i podsjetio da je Crna Gora tokom prethodnih 10 godina pružala i vojnu pomoć Avganistanu kroz misije ISAF i Odlučna podrška.

Ministarska konferencija o Avganistanu, koju su organizovale Ujedinjene nacije, Vlada Avganistana i Vlada Finske, održava se svake četvrte godine u cilju praćenja napretka u oporavku i razvoju države i njenih institucija. Cilj ovogodišnje Konferencije je bio da se Avganistan i međunarodna zajednica obavežu na zajedničke razvojne ciljeve i koordinaciju razvojne saradnje, uz obezbjeđenje finansijske podrške avganistanskoj administraciji.


VIDEO: https://flic.kr/p/2k9ZvRY

 

Ministarstvo vanjskih poslova