Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП


МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Завршен програм стручног усавршавања младих црногорских дипломата и државних службеника у оквиру иницијативе ,,Дијалог за будућност"

Датум објаве: 17.11.2020 16:58 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Програм стручног усавршавања младих црногорских дипломата и државних службеника посвећен питањима друштвене кохезије и интеркултуралне комуникације, који је организован у сарадњи Дипломатске академије Министарстава вањских послова Црне Горе и Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у оквиру регионалне иницијативе ,,Дијалог за будућност'', завршен је јуче додјелом сертификата полазницима. На завршној церемонији која је организована у онлине формату, сертификате за групу од 30 дипломата и представника других органа државне управе Црне Горе ангажованих на пословима међународне сарадње додијелили су у име Министарства вањских послова амбасадор Мирсад Бибовић и стална представница УНДП-а Данијела Гашпарикова.   

Амбасадор Бибовић је истакао значај регионалне иницијативе ,,Дијалог за будућност'' чији су циљеви посебно добили на значају у новонасталим околностима узрокованим пандемијом вируса Цовид-19, нагласивши да су управо комуникација, повјерење и сарадња предуслови за отпорност друштва на изазове, било да су они националног, регионалног или глобалног карактера. Стална представница Гашпарикова је подсјетила младе полазнике Програма да су управо они непроцјењива снага у изградњи одговорних, прогресивних и јаких институција, као и носиоци порука мира и развоја, регионалне и глобалне сарадње. 

Програм јачања капацитета младих дипломата и државних службеника из Црне Горе ставио је посебан акценат на питања друштвене кохезије и интеркултуралне комуникације у глобалном свијету, те су полазници током серија радионица и вебинара имали прилику да се ближе упознају са концептом функционисања друштвене кохезије кроз призму изградње повјерења међу људима, као и повјерења у институције и доносиоце одлука. Такође, током сесија се посебна пажња посветила важности разумијевања различитих културолошких образаца понашања у свијету, значају информација и способности препознавања дезинформација. Надаље, наглашена је важност поштовања и разумијевања различитости, толеранције, друштвене одговорности, превазилажења предрасуда и спречавања дискриминације, те поштовања људских права, емпатије и солидарности.

Регионалну иницијативу ,,Дијалог за будућност'', финансирану од стране УН фонда за изградњу мира, заједнички спроводе УН тимови и надлежне институције у Црној Гори, Републици Србији и Босни и Херецеговни како би се креирао додатни простор за конструктиван дијалог између грађана, као и грађана и доносиоца одлука, са циљем јачања друштвене кохезије, повјерења и поштовања различитости.


Министарство вањских послова