Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Završen program stručnog usavršavanja mladih crnogorskih diplomata i državnih službenika u okviru inicijative ,,Dijalog za budućnost"

Datum objave: 17.11.2020 16:58 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Program stručnog usavršavanja mladih crnogorskih diplomata i državnih službenika posvećen pitanjima društvene kohezije i interkulturalne komunikacije, koji je organizovan u saradnji Diplomatske akademije Ministarstava vanjskih poslova Crne Gore i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u okviru regionalne inicijative ,,Dijalog za budućnost'', završen je juče dodjelom sertifikata polaznicima. Na završnoj ceremoniji koja je organizovana u online formatu, sertifikate za grupu od 30 diplomata i predstavnika drugih organa državne uprave Crne Gore angažovanih na poslovima međunarodne saradnje dodijelili su u ime Ministarstva vanjskih poslova ambasador Mirsad Bibović i stalna predstavnica UNDP-a Danijela Gašparikova.   

Ambasador Bibović je istakao značaj regionalne inicijative ,,Dijalog za budućnost'' čiji su ciljevi posebno dobili na značaju u novonastalim okolnostima uzrokovanim pandemijom virusa Covid-19, naglasivši da su upravo komunikacija, povjerenje i saradnja preduslovi za otpornost društva na izazove, bilo da su oni nacionalnog, regionalnog ili globalnog karaktera. Stalna predstavnica Gašparikova je podsjetila mlade polaznike Programa da su upravo oni neprocjenjiva snaga u izgradnji odgovornih, progresivnih i jakih institucija, kao i nosioci poruka mira i razvoja, regionalne i globalne saradnje. 

Program jačanja kapaciteta mladih diplomata i državnih službenika iz Crne Gore stavio je poseban akcenat na pitanja društvene kohezije i interkulturalne komunikacije u globalnom svijetu, te su polaznici tokom serija radionica i vebinara imali priliku da se bliže upoznaju sa konceptom funkcionisanja društvene kohezije kroz prizmu izgradnje povjerenja među ljudima, kao i povjerenja u institucije i donosioce odluka. Takođe, tokom sesija se posebna pažnja posvetila važnosti razumijevanja različitih kulturoloških obrazaca ponašanja u svijetu, značaju informacija i sposobnosti prepoznavanja dezinformacija. Nadalje, naglašena je važnost poštovanja i razumijevanja različitosti, tolerancije, društvene odgovornosti, prevazilaženja predrasuda i sprečavanja diskriminacije, te poštovanja ljudskih prava, empatije i solidarnosti.

Regionalnu inicijativu ,,Dijalog za budućnost'', finansiranu od strane UN fonda za izgradnju mira, zajednički sprovode UN timovi i nadležne institucije u Crnoj Gori, Republici Srbiji i Bosni i Herecegovni kako bi se kreirao dodatni prostor za konstruktivan dijalog između građana, kao i građana i donosioca odluka, sa ciljem jačanja društvene kohezije, povjerenja i poštovanja različitosti.


Ministarstvo vanjskih poslova