Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Ambasador Milonjić učestvovao na trećoj konferenciji za unapređenje slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja

Datum objave: 17.11.2020 16:50 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministarska konferencija za unapređenje slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja održana je u virtuelnom formatu 16. i 17. novembra u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Republike Poljske.


Na konferenciji koja je okupila visoke predstavnike iz 58 zemalja, u ime Crne Gore učestvovao je generalni direktor za multilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova, ambasador Veljko Milonjić.

Imajući u vidu multinacionalni, multikulturalni i multikonfesionalni karakter Crne Gore, Milonjić je kazao da smo ovoj Inicijativi posebno posvećeni, te da sloboda vjeroispovijesti ili uvjerenja predstavlja osnovu ljudskih prava i sloboda.

Ambasador Milonjić se osvrnuo na činjenicu da se COVID pandemija može zloupotrijebiti u cilju ograničavanja ljudskih prava i sloboda, samim tim i prava na slobodu vjeroispovijesti. U tom kontekstu, istakao je da su preduzete mjere Nacionalnog koordinacionog tijela bile javne i na liniji preporuka stručnih zdravstvenih institucija, u nastojanju da budu proporcionalne opasnosti, jednake za sve građane i bazirane na pozitivnim propisima. Takođe, Milonjić je naglasio da se danas ne suočavamo samo sa religijskom netolerancijom, već sa terorizmom i ekstremizmom u ime religije ili uvjerenja na mjestima religijskih obreda, što je nedopustivo u 21. vijeku. U tom kontekstu, istakao je da nije dovoljno samo osuditi zločine, već preduzeti sve mjere  kako bi oni bili zaustavljeni.

Ministarstvo vanjskih poslova