Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП


МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Министарски састанак Берлинског процеса: Црна Гора остаје добар сусјед и кредибилан партнер Европи

Датум објаве: 09.11.2020 16:25 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Генерална директорица за Европску унију у Министарству вањских послова Јелена Бурзан учествовала је данас на министарском састанку Берлинског процеса, који је организован у онлине формату у оквиру заједничког предсједавања Бугарске и Сјеверне Македоније.

На панелу који је адресирао изазове и могућности снажења европске перспективе на Западном Балкану, генерална директорица Бурзан је навела да је Берлински процес током шест година постојања потврдио да представља важну додатну вриједност, у бројним областима. На тој линији, истакла је да је овај механизам сарадње доказ колико је важна подршка европских партнера и због чега је потребно да ЕУ буде константно присутна у региону.

„Економски инвестициони план, заједно са Зеленом агендом за Западни Балкан, потврђује да ЕУ остаје посвећена партнерима на Западном Балкану, што је од посебне важности приликом суочавања са низом посљедица пандемије ЦОВИД-19 и спровођењу даљих реформи“, указала је Бурзан. Нагласила је да је повезаност кључни приоритет за даљи свеукупни развој држава Западног Балкана. Такође, истакла је значај инфраструктурног развоја, као предуслова стабилне привредне активности.

Посебна тема данашњег састанка била је политика према младима, те је у том погледу Бурзан изразила увјерење да одрживи процес помирења, креирање квалитетних послова, јачање професионалних вјештина и подстицање предузетништва представљају предуслове за заустављање негативног тренда миграција из региона Западног Балкана. Упознала је с националним стратешким оквиром и рјешењима у овој области и позитивним оцијенила рад Регионалне канцеларије за сарадњу младих, те изразила задовољство чињеницом да ће Црна Гора предсједавати Управним одбором ове иницијативе од јануара 2021. године.

„Црна Гора је добар сусјед и кредибилан партнер Европи и региону, одлучна да настави да спроводи реформе у циљу пуноправног чланства у ЕУ, стога је од кључне важности да процес проширења остане стратешки приоритет наших европских и западнобалканских партнера“, закључила је Бурзан.

На састанку је потврђена подршка реформама и европској перспективи региона, те закључено да Берлински процес остаје комплеметаран процесу проширења. Посебно је наглашен значај континуитаног унапређења услова за младе и улоге цивилног друштва.


Министарство вањских послова