Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministarski sastanak Berlinskog procesa: Crna Gora ostaje dobar susjed i kredibilan partner Evropi

Datum objave: 09.11.2020 16:25 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Generalna direktorica za Evropsku uniju u Ministarstvu vanjskih poslova Jelena Burzan učestvovala je danas na ministarskom sastanku Berlinskog procesa, koji je organizovan u online formatu u okviru zajedničkog predsjedavanja Bugarske i Sjeverne Makedonije.

Na panelu koji je adresirao izazove i mogućnosti snaženja evropske perspektive na Zapadnom Balkanu, generalna direktorica Burzan je navela da je Berlinski proces tokom šest godina postojanja potvrdio da predstavlja važnu dodatnu vrijednost, u brojnim oblastima. Na toj liniji, istakla je da je ovaj mehanizam saradnje dokaz koliko je važna podrška evropskih partnera i zbog čega je potrebno da EU bude konstantno prisutna u regionu.

„Ekonomski investicioni plan, zajedno sa Zelenom agendom za Zapadni Balkan, potvrđuje da EU ostaje posvećena partnerima na Zapadnom Balkanu, što je od posebne važnosti prilikom suočavanja sa nizom posljedica pandemije COVID-19 i sprovođenju daljih reformi“, ukazala je Burzan. Naglasila je da je povezanost ključni prioritet za dalji sveukupni razvoj država Zapadnog Balkana. Takođe, istakla je značaj infrastrukturnog razvoja, kao preduslova stabilne privredne aktivnosti.

Posebna tema današnjeg sastanka bila je politika prema mladima, te je u tom pogledu Burzan izrazila uvjerenje da održivi proces pomirenja, kreiranje kvalitetnih poslova, jačanje profesionalnih vještina i podsticanje preduzetništva predstavljaju preduslove za zaustavljanje negativnog trenda migracija iz regiona Zapadnog Balkana. Upoznala je s nacionalnim strateškim okvirom i rješenjima u ovoj oblasti i pozitivnim ocijenila rad Regionalne kancelarije za saradnju mladih, te izrazila zadovoljstvo činjenicom da će Crna Gora predsjedavati Upravnim odborom ove inicijative od januara 2021. godine.

„Crna Gora je dobar susjed i kredibilan partner Evropi i regionu, odlučna da nastavi da sprovodi reforme u cilju punopravnog članstva u EU, stoga je od ključne važnosti da proces proširenja ostane strateški prioritet naših evropskih i zapadnobalkanskih partnera“, zaključila je Burzan.

Na sastanku je potvrđena podrška reformama i evropskoj perspektivi regiona, te zaključeno da Berlinski proces ostaje komplemetaran procesu proširenja. Posebno je naglašen značaj kontinuitanog unapređenja uslova za mlade i uloge civilnog društva.


Ministarstvo vanjskih poslova