Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП


МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Министар Дармановић на онлине конференцији: Сарадња ЕУ и Западног Балкана има пресудну улогу у стварању боље перспективе за младе

Министар Дармановић на онлине конференцији: Сарадња ЕУ и Западног Балкана има пресудну улогу у стварању боље перспективе за младе
Датум објаве: 28.10.2020 18:03 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Министар вањских послова, проф. др Срђан Дармановић учествовао је данас на онлине конференцији „Млади, миграције и демографски изазови на Западном Балкану“, која је организована у оквиру њемачког предсједавања Савјетом ЕУ.

На конференцији су, осим домаћина, министра вањских послова СР Њемачке Хеика Маса, учествовали потпредсједница Европске комисије за демографију и демократију Дубравка Шуица, европски комесар за сусједску политику и проширење Оливер Вархељи, државни секретар у Министарству вањских послова СР Њемачке Мајкл Рот, као и представници министарстава вањских послова земаља Западног Балкана.

У фокусу разговора била је актуелна ситуација у региону, као и утврђивање заједничке стратегије за земље поријекла и одредишта, посебно имајући у виду изазове на Западном Балкану настале усљед пандемије Цовид-19.

Шеф њемачке дипломатије Мас поручио је да су кључни кораци за Западни Балкан спровођење Економског и инвестиционог плана Европске комисије, рјешавање отворених билатералних питања и придруживање земаља региона ЕУ.

Министар Дармановић је указао на значај промовисања и подстицања ангажовања младих широм Европе, што је, како је оцијенио, од пресудног значаја у времену најизазовније глобалне кризе у овом вијеку.

- Без обзира на то што Црна Гора има најнижу стопу миграције младих међу балканским земљама или чак нижу од неких земаља ЕУ, тренд је и даље негативан, што значи да на овај изазов треба тражити не само национални, већ и регионални одговор – казао је шеф црногорске дипломатије.

Он је оцијенио да мобилност младих треба олакшати признавањем академских и професионалних квалификација, при чему је истакао да су стварање квалитетнијих радних мјеста, развијање вјештина и подстицање предузетништва кључни фактори за борбу против незапослености.

Министар Дармановић је изразио увјерење да ће Црна Гора наставити да спроводи политику која ће одражавати очекивања, тежње и таленте младих и истовремено остати посвећена регионалној сарадњи под окриљем ЕУ, у циљу стварања њихове боље будућности на Западном Балкану.

Министарство вањских послова