Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП


МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

УН75: Заједнички одговор на глобалне изазове важнији него икад

УН75: Заједнички одговор на глобалне изазове важнији него икад
Датум објаве: 24.10.2020 10:30 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Поводом 75. годишњице УН, која се обиљежава у вријеме растуће неизвјесности изазване пандемијом ЦОВИД-19, Влада Црне Горе и тим Уједињених нација у Црној Гори заједнички подсјећају на визију о бољем свијету из оснивачке Повеље и на важност заједничког одговора на глобалне изазове.

Прије 75 година ратификована је Повеља Уједињених нација чиме је на згаришту Другог свјетског рата утемељена свјетска организација са мисијом очувања мира, друштвеног прогреса и заштите људских права и достојанства. Међународна сарадња је кључна за остваривање визије из Повеље Уједињених нација, а Црна Гора, као једна од најмлађих чланица УН, активно доприноси јачању мултилатерализма на бројним пољима укључујући ангажман у мировним мисијама и у регионалним иницијативама али и кроз остваривање Циљева одрживог развоја из Агенде 2030 и јачање људских права.

Јубиларна годишњица Уједињених нација долази у вријеме растуће глобалне социо-економске кризе узроковане пандемијом ЦОВИД-19 која је до сада однијела више од милион живота и која пријети да више од 115 милиона људи гурне у екстремно сиромаштво. Пандемија ЦОВИД-19 оголила је кључне рањивости човјечанства, али и јасно указала на важност здруженог одговора на глобалне изазове.

Поводом обиљежавања Дана Уједињених нација, министар вањских послова проф. др Срђан Дармановић је указао да су УН током 75 година дјеловања потврдиле да представљају стожер међународне заједнице у очувању мира и безбједности, борби против сиромаштва, пружању хуманитарне помоћи и заштити људских права. Како је нагласио, незамјенљива улога УН у суочавању са глобалним изазовима потврђена је брзим и свеобухватним одговором ове организације на пандемију ЦОВИД-19. Министар је захвалио УН систему на континуираној подршци.

„Црна Гора остаје посвећена темељним вриједностима и принципима Уједињених нација. Наставићемо да будемо поуздан партнер који баштини демократске вриједности и његује добросусједске односе и сарадњу“, истакао је шеф црногорске дипломатије. Подсјетио је да Црна Гора чврсто вјерује у идеју мултилатерализма, са Уједињеним нацијама у средишту и да остаје привржена испуњавању обавеза из Агенде 2030 и Париског климатског споразума. 

„Увјерен сам да ће Црна Гора наставити да унапређује сарадњу са својим партнерима, те да ће остати отворена за будућу сарадњу у свим сферама дјеловања Уједињених нација“, закључио је министар Дармановић.

Даниела Гашпарикова, в.д. резидентне координаторке УН и стална представница УНДП у Црној Гори, истиче да се ниједна држава не може самостално изборити са таквим изазовима, ма колико јака била.

,,Пандемије, климатске промене и сајбер криминал не познају границе. У свијету повезаном као никада раније, заједнички одговор на такве изазове је важнији него икад. Уједињене нације, као организација са највећим сазивачким потенцијалом представља најснажнији форум за мултилатерални одговор на глобалне изазове.” – казала је Гашпарикова, подсјетивши да је током протеклих седам и по деценија свијет постигао много захваљујући сарадњи између држава. „Огромни кораци постигнути су у образовању, сузбијању болести али и искорјењивању екстремног сиромаштва и глади. Ипак, напредак човјечанства био је неуједначен, а можда је најбољи показатељ тога неуједначени одговор здравствених система на ЦОВИД-19.” – казала је Гашпарикова наглашавајући да је пандемија указала на важност мултилатерализма и подсјећајући на ријечи Генералног секретара УН да је ,,глобални здравствени систем јак онолико колико је јак његов наслабији дио”.

На 75. годишњицу Организације, генерални секретар УН Антонио Гутереш покренуо је глобални дијалог са људима из свих крајева свијета, како би Уједињене нације могле да чују њихове бриге и страхове али и наде, идеје и визије будућности. Више од 13 милиона људи из свих крајева свијета учествовало је у глобалном дијалогу, пруживши своја виђења о могућим правцима развоја.

У том глобалном дијалогу снажно се чуо и глас људи из Црне Горе који су јасно препознали важност међународне сарадње и глобалне солидарности у одговору на глобалне изазове. Више од 1% црногорске популације активно се укључило у глобални дијалог, директно указујући на развојне приоритете, растуће изазове и могућа рјешења. Препознали су солидарност, подршку најрањивијима и универзални приступ здравству као кључне аспекте одговора на пандемију ЦОВИД-19. Такође, указали су на заштиту људских права, очување животне средине и запошљавање као главне развојне приоритете, док су као водеће глобалне изазове препознали климатске промјене, оружане конфликте и здравствене ризике.

„Консултације УН75 показале су да грађани Црне Горе врло јасно и реално сагледавају глобална збивања и трендове. Посебно охрабрује чињеница да јасно препознају важност мултилатерализма, будући да је већина учесника означила међународну сарадњу као есенцијалну у суочавању са кључним изазовима који нас чекају како бисмо за будуће генерације могли да остваримо визију напретка из Агенде одрживог развоја до 2030 која се темељи на принципу да нико не смије бити изостављен”– закључила је Гашпарикова.

• Видео изјава министра вањских послова проф. др Срђана Дармановића: хттпс://yоуту.бе/wбв0Дмxилвw

• Видео изјава Даниеле Гашпарикове, в.д. резидентне координаторке УН у Црној Гори: хттпс://yоуту.бе/СзЗЦИБАМ9yМ

МИНИСТАРСТВО ВАЊСКИХ ПОСЛОВА