Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП


МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Амбасадорка Милачић предала акредитивна писма замјенику директора СТО-а Карлу Браунеру

Амбасадорка Милачић предала акредитивна писма замјенику директора СТО-а Карлу Браунеру
Датум објаве: 09.10.2020 19:39 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Стална представница Црне Горе при Уједињеним нацијама и другим међународним организацијама у Женеви, амбасадорка Славица Милачић предала је данас акредитивна писма замјенику генералног директора Свјетске трговинске организације (СТО) у Женеви Карлу Браунеру, чиме је преузела дужност резидентне сталне представнице Црне Горе при овој међународној организацији.

Амбасадорка Милачић је истакла пуну посвећеност Црне Горе правилима и принципима СТО као једине међународне организације која се бави глобалним правилима трговине. Нагласила је важност реформе, модернизовања и пуне функционалности Организације, као и очувања и унапређења мултилатералног трговинског система заснованог на правилима, што додатно добија на тежини у свјетлу економских изазова  узрокованих пандемијом ЦОВИД-19. У контексту текућих преговора о неколико плурилатералних споразума у области  електронске трговине, рибарства, инвестиционих олакшица, амбасадорка Милачић је указала на активно учешче представника Црне Горе, и потврдила спремност за  даље конструктивно ангажовање на том плану, као и у погледу поштовања и извршавања преузетих СТО обавеза и правила. На крају, амбасадорка Милачић је захвалила на досадашњој техничкој сарадњи и подршци СТО-а у изградњи и јачању националних капацитета за праћење и спровођење обавеза у области трговине, те изразила интерес за наставак ове сарадње.

Замјеник генералног директора Браунер је истакао да посебно цијени допринос малих држава функционисању СТО, с обзиром на величину њихових економија и изазове са којима се суочавају.  Потврдио је спремност даљег развоја партнерства и добре сарадње са Црном Гором,  препознајући њену досадашњу посвећеност принципима и правилима СТО-а,  као и њен активан однос у текућим преговорима о низу споразума у оквиру ове организације.


Министарство вањских послова