Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Ambasadorka Milačić predala akreditivna pisma zamjeniku direktora STO-a Karlu Brauneru

Ambasadorka Milačić predala akreditivna pisma zamjeniku direktora STO-a Karlu Brauneru
Datum objave: 09.10.2020 19:39 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Stalna predstavnica Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi, ambasadorka Slavica Milačić predala je danas akreditivna pisma zamjeniku generalnog direktora Svjetske trgovinske organizacije (STO) u Ženevi Karlu Brauneru, čime je preuzela dužnost rezidentne stalne predstavnice Crne Gore pri ovoj međunarodnoj organizaciji.

Ambasadorka Milačić je istakla punu posvećenost Crne Gore pravilima i principima STO kao jedine međunarodne organizacije koja se bavi globalnim pravilima trgovine. Naglasila je važnost reforme, modernizovanja i pune funkcionalnosti Organizacije, kao i očuvanja i unapređenja multilateralnog trgovinskog sistema zasnovanog na pravilima, što dodatno dobija na težini u svjetlu ekonomskih izazova  uzrokovanih pandemijom COVID-19. U kontekstu tekućih pregovora o nekoliko plurilateralnih sporazuma u oblasti  elektronske trgovine, ribarstva, investicionih olakšica, ambasadorka Milačić je ukazala na aktivno učešče predstavnika Crne Gore, i potvrdila spremnost za  dalje konstruktivno angažovanje na tom planu, kao i u pogledu poštovanja i izvršavanja preuzetih STO obaveza i pravila. Na kraju, ambasadorka Milačić je zahvalila na dosadašnjoj tehničkoj saradnji i podršci STO-a u izgradnji i jačanju nacionalnih kapaciteta za praćenje i sprovođenje obaveza u oblasti trgovine, te izrazila interes za nastavak ove saradnje.

Zamjenik generalnog direktora Brauner je istakao da posebno cijeni doprinos malih država funkcionisanju STO, s obzirom na veličinu njihovih ekonomija i izazove sa kojima se suočavaju.  Potvrdio je spremnost daljeg razvoja partnerstva i dobre saradnje sa Crnom Gorom,  prepoznajući njenu dosadašnju posvećenost principima i pravilima STO-a,  kao i njen aktivan odnos u tekućim pregovorima o nizu sporazuma u okviru ove organizacije.


Ministarstvo vanjskih poslova