Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministar Darmanović na sastanku sa komesarom Varheljijem: Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan biće podsticaj za oporavak Regiona

Ministar Darmanović na sastanku sa komesarom Varheljijem: Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan biće podsticaj za oporavak Regiona
Datum objave: 01.10.2020 20:12 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicuMinistar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je danas na video konferenciji sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem i šefovima diplomatija Zapadnog Balkana. U fokusu sastanka bio je ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, čije usvajanje se očekuje 6. oktobra, kao i projekti koje su države regiona kandidovale kao prioritetne za finansijsku podršku EU.

Evropski komesar Varhelji istakao je značaj projekata iz oblasti energetike, zaštite životne sredine, digitalizacije, socijalne politike, ocjenjujući da će plan doprinijeti razvoju ekonomije, konkurentnosti i veće zainteresovanosti investitora EU za Zapadni Balkan.

Tokom izlaganja, ministar Darmanović je kazao da su u vrijeme sveukupnih izazova, Zapadni Balkan i EU izgradili neraskidive veze, pri čemu su potvrdili solidarnost, jedinstvo i altruizam, kao vrijednosti koje podjednako dijele članice EU i države kandidati.

Usvajanjem ekonomskog i investicionog plana, pružiće se novi podsticaj regionu za saniranje negativnih posljedica pandemije. Podrška EU će ojačati ekonomski razvoj i konkurentnost ekonomija Zapadnog Balkana - kazao je ministar Darmanović i dodao da bi plan trebalo da se zasniva na Agendi povezivanja, kroz sve njene dimenzije, uključujući energetsku bezbjednost, mlade, društveni napredak i zaštitu životne sredine.

Šef crnogorske diplomatije je rekao da je naša država prepoznala značaj daljih ulaganja u putnu i željezničku infrastrukturu, životnu sredinu i energiju, što predstavlja ne samo pokretač daljeg razvoja u Crnoj Gori, već i priliku za promovisanje regionalne saradnje i poboljšanje međusobnih veza.

Sastanku su, osim ministra Darmanovića, prisustvovali i potpredsjednik Vlade za evropske poslove Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov, šefovi diplomatija Albanije Gent Cakaj i Bosne i Hercegovine Bisera Turković, pomoćnik ministra vanjskih poslova Kosova Muhamet Brajshori i ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović.


Ministarstvo vanjskih poslova