Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП


МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ
МВП

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Министар Дармановић домаћин министарског састанка: ЦЕИ као кључни механизам сарадње у изградњи развијенијег и просперитетнијег региона

Министар Дармановић домаћин министарског састанка: ЦЕИ као кључни механизам сарадње у изградњи развијенијег и просперитетнијег региона
Датум објаве: 24.09.2020 15:00 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Министар вањских послова проф. др Срђан Дармановић био је домаћин данашњег онлине састанка министара вањских послова држава чланица Централно-европске иницијативе (ЦЕИ), који се одржава у оквиру црногорског предсједавања овом регионалном организацијом. Поред шефова дипломатија и високих представника држава чланица ЦЕИ-а, на састанку су учествовали европски комесар за сусједску политику и проширење Оливер Вархељи и регионални директор Свјетске здравствене организације (СЗО) за Европу, др Ханс Клуге.

„Актуелна пандемија указала је на неопходност интензивније сарадње између држава региона, а ЦЕИ и друге регионалне организације обезбјеђују добар и ефикасан модел за систематско адресирање заједничких изазова“, истакао је министар Дармановић, нагласивши да овај механизам сарадње значајно доприноси изградњи развијенијег и просперитетнијег региона. У том контексту, истакао је да добар примјер представља успостављање јединственог тима ЦЕИ-а и СЗО-а, чиме је омогућено мапирање развоја епидемије у ЦЕИ региону и генерисан заједнички одговор на ову здравствену кризу.

Шеф црногорске дипломатије је нагласио да посвећеност мултилатерализму представља један од темељних вањскополитичких принципа Црне Горе, те поручио да „морамо јасно дефинисати приоритете, предузети конкретне, циљане акције и оснажити институционално повезивање.“ На тој линији, министар Дармановић је истакао да је Црна Гора почаствована да настави предсједавање овом регионалном иницијативом и током наредне године, с ентузијазмом и непоколебљивом одлучношћу да везе између држава чланица ЦЕИ-а буду још чвршће и садржајније у периоду који слиједи.

Министри вањских послова и остали високи учесници састанка су похвалили активности које су спроведене у оквиру црногорског предсједавања Иницијативом у овој години, посебно имајући у виду отежане околности узорковане пандемијом ЦОВИД-19. На том фону,  поздравили су усвајање данашње одлуке о продужетку предсједавања Црне Горе овом иницијативом и током 2021. године, на захтјев ЦЕИ Секретаријата. Констатовано је да предсједавање двије године заредом представља преседан којим се Црна Гора може поносити.

Указано је на важну улогу коју ЦЕИ има у јачању политичког дијалога и пројектно оријентисане сарадње између 17 држава чланица, као и допринос у погледу одрживог развоја региона и економског напретка. Такође, похваљени су напори ЦЕИ-а у правцу пружања ефикасног одговора у циљу ублажавања здравствених и социо-економских посљедица ЦОВИД-19 пандемије.

Министарство вањских послова