Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministar Darmanović domaćin ministarskog sastanka: CEI kao ključni mehanizam saradnje u izgradnji razvijenijeg i prosperitetnijeg regiona

Ministar Darmanović domaćin ministarskog sastanka: CEI kao ključni mehanizam saradnje u izgradnji razvijenijeg i prosperitetnijeg regiona
Datum objave: 24.09.2020 15:00 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović bio je domaćin današnjeg online sastanka ministara vanjskih poslova država članica Centralno-evropske inicijative (CEI), koji se održava u okviru crnogorskog predsjedavanja ovom regionalnom organizacijom. Pored šefova diplomatija i visokih predstavnika država članica CEI-a, na sastanku su učestvovali evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji i regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu, dr Hans Kluge.

„Aktuelna pandemija ukazala je na neophodnost intenzivnije saradnje između država regiona, a CEI i druge regionalne organizacije obezbjeđuju dobar i efikasan model za sistematsko adresiranje zajedničkih izazova“, istakao je ministar Darmanović, naglasivši da ovaj mehanizam saradnje značajno doprinosi izgradnji razvijenijeg i prosperitetnijeg regiona. U tom kontekstu, istakao je da dobar primjer predstavlja uspostavljanje jedinstvenog tima CEI-a i SZO-a, čime je omogućeno mapiranje razvoja epidemije u CEI regionu i generisan zajednički odgovor na ovu zdravstvenu krizu.

Šef crnogorske diplomatije je naglasio da posvećenost multilateralizmu predstavlja jedan od temeljnih vanjskopolitičkih principa Crne Gore, te poručio da „moramo jasno definisati prioritete, preduzeti konkretne, ciljane akcije i osnažiti institucionalno povezivanje.“ Na toj liniji, ministar Darmanović je istakao da je Crna Gora počastvovana da nastavi predsjedavanje ovom regionalnom inicijativom i tokom naredne godine, s entuzijazmom i nepokolebljivom odlučnošću da veze između država članica CEI-a budu još čvršće i sadržajnije u periodu koji slijedi.

Ministri vanjskih poslova i ostali visoki učesnici sastanka su pohvalili aktivnosti koje su sprovedene u okviru crnogorskog predsjedavanja Inicijativom u ovoj godini, posebno imajući u vidu otežane okolnosti uzorkovane pandemijom COVID-19. Na tom fonu,  pozdravili su usvajanje današnje odluke o produžetku predsjedavanja Crne Gore ovom inicijativom i tokom 2021. godine, na zahtjev CEI Sekretarijata. Konstatovano je da predsjedavanje dvije godine zaredom predstavlja presedan kojim se Crna Gora može ponositi.

Ukazano je na važnu ulogu koju CEI ima u jačanju političkog dijaloga i projektno orijentisane saradnje između 17 država članica, kao i doprinos u pogledu održivog razvoja regiona i ekonomskog napretka. Takođe, pohvaljeni su napori CEI-a u pravcu pružanja efikasnog odgovora u cilju ublažavanja zdravstvenih i socio-ekonomskih posljedica COVID-19 pandemije.

Ministarstvo vanjskih poslova