Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Otvorena trinaesta Ljetnja škola za mlade diplomate „Gavro Vuković“

Otvorena trinaesta Ljetnja škola za mlade diplomate „Gavro Vuković“
Datum objave: 07.09.2020 15:45 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Trinaesto izdanje Ljetnje škole za mlade diplomate „Gavro Vuković“, koju organizuje Ministarstvo vanjskih poslova u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) svečano je otvoreno danas u Podgorici. Ovogodišnja Ljetnja škola će u najvećoj mjeri biti održana u virtuelnom formatu, usljed aktuelne globalne pandemije. Na ceremoniji otvaranja Ljetnje škole, koja je ove godine okupila 47 mladih diplomata iz 28 zemalja, govorili su ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović, stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Daniela Gašparikova i pomoćnica sekretara za projekte i investicije Opštine Berane Maja Pešić.

Šef crnogorske diplomatije je pozdravio učesnike i istakao da je fokus ovogodišnje Ljetnje škole na ulozi i značaju diplomatije u izgradnji održive, međusobno povezane globalne zajednice. Dodao je da je aktuelna pandemija ukazala na neophodnost bliske saradnje i učvršćivanja povjerenja između država i svih drugih aktera međunarodnih odnosa, te da je diplomatija imala veliku ulogu u sveobuhvatnom odgovoru na savremene izazove u cilju postizanja dugoročne stabilnosti i prosperiteta u svijetu.

Ministar je kazao da se Crna Gora danas nalazi na ideološkoj i vrijednosnoj raskrsnici, naglasivši da je uvjeren da je od izuzetne važnosti da ostanemo na kursu evroatlantizma i evropske integracije. Dodao je da to predstavlja garant da će Crna Gora nastaviti da se razvija kao društvo koje je utemeljeno na poštovanju fundamentalnih ljudskih prava i sloboda svih građana, kao i drugih progresivnih vrijednosti modernih liberalnih demokratija.

MVPStalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Gašparikova je podsjetila da je Ljetnja škola za mlade diplomate uspostavljena još 2008. godine. „Danas možemo biti ponosni na rezultate koji su privukli globalnu pažnju: Školu je do sada pohađalo više od 500 diplomata iz 75 zemalja i preko 150 eminentnih predavača iz cijelog svijeta,“ kazala je stalna predstavnica Gašparikova.

Poručila je učesnicima da su oni čuvari naše budućnosti, koji treba da teže da izgrade kohezivna, mirna i otporna društva. “Vi ste ambasadori boljeg sjutra, vi ste ti koji će, nadamo se, graditi bolju i održiviju budućnost. Imate dobru polaznu osnovu da to postignete, a to je Agenda 2030 i pratećih 17 Ciljeva održivog razvoja. To je jedini istinski univerzalni plan koji povezuje sve zemlje i građane širom planete. Vjerujem da će mreža polaznika ove škole doprinijeti uspjehu i osnažiti posvećenost zemalja ispunjenju Ciljeva održivog razvoja,” zaključila je Gašparikova.

Predstavnica Opštine Berane Maja Pešić je ukazala na važnost ličnosti i djela Gavra Vukovića za razvoj crnogorske diplomatije, naglasivši da njegov legat predstavlja nasljeđe koje je potrebno njegovati i ubuduće.

Na ovogodišnjoj Ljetnjoj školi „Gavro Vuković“, govoriće više od 35 eminentnih teoretičara i praktičara međunarodnih odnosa sa najprestižnijih svjetskih univerziteta i škola, među kojima su Univerzitet Oksford, Londonska škola ekonomije i političkih nauka, Univerzitet Boston, Univerzitet Džon Hopkins, Univerzitet Leiden, Univerzitet Lund, ETH Cirih, Univezitet Južne Australije, Diplo Fondacija i drugi.

 

FOTO i VIDEO: https://www.flickr.com/photos/vladacg/albums/72157715878767292.


Ministarstvo vanjskih poslova